Life
549 prikaza

Umirao od dosade na poslu - tuži šefa za 360.000 eura zbog posljedica

Muškarac pod stresom na poslu
Thinkstock
Dugoročne posljedice dosade mogle bi biti iste kao i stresa; problemi sa srcem, kronični umor, depresija i sucid

Koliko puta ste mislili da ćete umrijeti od dosade na poslu? Francuz Frederic Desnard bio je dovoljno umoran od dosade da je tužio poslodavca i traži 360.000 eura zbog dosade na poslu.

Desnard je radio za kompaniju Interparfums koja se bavi proizvodnjom parfema u razdoblju između 2010. i 2014. godine. Prije skoro dvije godine dobio je otkaz, a za posao kaže da mu je bilo toliko dosadno da je pao u depresiju.

Odvjetnik Montasser Charni kaže: "Desnard je patio od depresije, imao je prometnu nesreću zbog epileptičnog napada, pao je u komu i bio na bolovanju", prenosi CNN.

Frederic je bio plaćen oko 3.500 eura mjesečno, ali kaže da ništa nije radio. Službeni naziv radnog mjesta bio je "generalni upravitelj usluga", ali kaže da su ga nadređeni zvali "dečko". Slali su ga da radi neke njihove obaveze, a nekoliko puta je išao pokupiti djecu nadređenih s treninga.

Postavlja se pitanje, je li moguće osjećati fizičke posljedice zbog nečeg tako banalnog poput dosade. Psiholozi kažu da jest. 

Doktorica Sandi Mann ispričala je za BBC da dosada na poslu je doista ozbiljan problem, a posebno se očituje na smanjenju životnog vijeka. Istraživanje na 7.000 javnih službenika u Ujedinjenom Kraljevstvu pokazalo je da zaposlenici kojima je dosadno su češće umirali tijekom 24-godišnjeg istraživanja od zaposlenika kojima nije bilo dosadno. 

Mann kaže da ljudi ne umiru od dosade na doslovan način, ali mogu umrijeti mlađi zato što često traže dodatnu stimulaciju na radnom mjestu i zato se okreću brzoj hranih, alkholu ili drogama. 

Osim toga, sama dosada može se manifestirati putem stresa i depresije. Kratkoročna dosada može poticati kreativnost, što je dokazano mnogim psihološkim istraživanjima, ali dugoročne posljedice dosade su još uvijek misterij.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.