Life
8274 prikaza

Ustaška ekonomija: 5.000 kuna za originalne čizme

Petrinja: Fasada kuće prekrivena ustaškim simbolima
Miroslav Šantek (PIXSELL)
Iako je ustaška ikonografija zabranjena, poklonici lika i djela Ante Pavelića imaju više izvora iz kojih mogu nabaviti raznu NDH memorabiliju

Proizvođač vina iz grada Širokog Brijega, s većinski hrvatskom populacijom, prodaje vino imena "Poglavnik" na čijoj boci je etiketa koja prikazuje ustaškog vođu Antu Pavelića

Božo Pinjuh, vlasnik vinarije Zlatna kapljica, za Balkan Insight rekao je kako vino prodaje i u Hrvatskoj, no u vrlo malom količinama, oko 1.000 butelja godišnje, i u pitanju su isključivo privatne narudžbe.

Balkan Insight u svojem članku objašnjava kako je Pavelić, ili "Poglavnik", hrvatski ekvivalent Mussolinija ili "Ducea", ili pak "Fuhrera" Hitlera.

Pinjuh pak tvrdi kako baš nikada nije imao nikakvih problema s prodajom u proteklih 15 godina iako su mediji već ekstenzivno pisali o njegovom "Poglavnik" vinu.

"Svi papiri su mi u redu, i sve radim po pravilima", kaže Pinjuh.

Logor Beisfjord 1 Ratni zločin Life Pavelić ih je poslao da umru na polarnoj hladnoći

Bosanski zakon ne definira što je to fašistička organizacija, i korištenje simbola koji veličaju ustašku simboliku nije zabranjeno.

Krajem rujna ove godine gost u konobi Bracera u Malinskoj žalio se jer je tamo vidio "Poglavnik" vina u prodaji.

"Hrana je ok, cijene su normalne, a konobari ljubazni. No, na vrlo isturenom mjestu u restoranu nalaze se boce vina na kojima piše poglavnik sa slikom Ante Pavelića", rekla je Đurđica Cilić koja je o tome napisala i kritiku na internetu.

"Zlatna kapljica" butelje s likom Ante Pavelića | Author: Djurdjica Cilic Djurdjica Cilic
"Sada pišem ovdje, a sljedeće što ću napraviti jest kontaktirati MUP i turističku zajednicu Malinske. Sramota je ako ne znate čije slike imate u restoranu, a ako znate, onda trebate u zatvor", nadodala je.

U dopisu policiji požalila se kako su boce jasno kršenje hrvatskih zakona o isticanju ustaških simbola. Policija je odgovorila kako su posjetili restoran te zaključili "da nema elemenata ometanja javnog reda i mira". 

Bleiburg Ustaše raus! Top News Austrijanci Hrvatima: Evo, ovako se progoni ustašluk!

Kada je Balkan Insight kontaktirao restoran, odbili su komentirati.

Između 1941. i 1945. godine, piše Balkan Insight, NDH i ustaše su stvorili državu temeljenu na rasnim zakonima poput nacističke Njemačke, te proganjali Židove, Rome i antifašiste. U logoru Jasenovac ubijeno je 83.145 žrtava čija su imena i identitet poznati.

Na ljeto 2015. hrvatski general Branimir Glavaš, kojem se sudi za ratne zločine, na Facebook je stavio fotografije na kojima se vidi on, a ispred njega boce vina na čijim je etiketama slika Adolfa Hitlera.

Branimir Glavaš | Author: Facebook Facebook
Nalikuju na boce koje u prodaju puštaju žestoko kritizirani vinari Vina Lunardelli.

Iako je bilo kakva vrsta proizvoda sa simbolima ustaške ikonografije strogo zabranjena, ljubitelji svega NDH-ovskog (ili naprosto kolekcionari) imaju više izvora iz kojih se mogu dočepati proizvoda s likom i djelom Pavelića ili drugih ustaških simbola.

Za početak dovoljno je ljeti prošetati štandovima mnogih primorskih gradova, posebno u sjevernoj i srednoj Dalmaciji i pronaći ćete čitav niz odjevnih predmeta s ili Pavelićevim likom, ili malo "perfidnijih" - lice generala Gotovine s ustaškim "U" u pozadini ili karta Hrvatske u koju je uklopljena i Bosna i Hercegovina, na njoj piše "jebeš zemlju koja Bosne nema" (što je jedan poseban ideološki i politički miks ideja i misli) i često je, također, u pozadini dobro sakriveno ustaško "U".

Koncert Marka Perkovića Thompsona | Author: Edina Zuko/PIXSELL Edina Zuko/PIXSELL
Samo kratki pregled publike na koncertima Marka Perkovića Thompsona pokazuje da, očito, postoje mjesta gdje se prodaju crne majice, šalovi i kape na kojima se prikazuju simboli koje oni koji to nose povezuju s "najslavnijim danima naše prošlosti". 

Isto je i s posjetiteljima koji mahnitaju po Bleiburgu iako, ruku na srce, veliki dio njihovih rekvizita je original iz četrdesetih.

Tako je Slobodna Dalmacija još prošle godine pisala kako je Hrvatska meka za preprodaju memorabilija iz NDH gdje se originalne ustaške kape prodaju za 1.500 kuna, a čizme za 5.000 kuna.

Ustaška ikonografija | Author: Tomislav Miletic/PIXSELL Tomislav Miletic/PIXSELL
- Autentični povijesni predmeti se smiju prodavati, no replike izrađene nakon povijesnog razdoblja II. svjetskog rata nisu dozvoljene za postavljanje na prodaju. Predmete koji su u suprotnosti s Pravilima prodaje, tj. zakonskim propisima Republike Hrvatske, uklanjamo. Redovno pratimo aktivnosti korisnika, kako bi sigurnost sudjelovanja svih članova bila na najvišoj mogućoj razini – rekao  je Siniša Moškov iz tvrtke Aukcije Zagreb d.o.o., koja od 2003. godine djeluje na stranici aukcije.hr, a spomenutu je kapu (kao i niz drugih stvari) stavila u prodaju.

Grob Francisca Franca Zločinci i fašisti Top News Odobrili iskapanje Franca - sljedeći Pavelić i Luburić?

Za ustašku se memorabiliju, samo manje uspješno, licitira i na Ebayu koji svako toliko izbaci stvari s likom Poglavnika - od novčanica, emblema, odjevnih predmeta i novovjekovnih stvari na koje se lijepi lice izdajice.

Poklonici ustaške ikonografije mogu svoj dom okititi i satovima sa slikom Ante Pavelića, znakom "U" ili natpisima "ustaše" i "poglavnik" i to po cijeni od 35 eura. Satovi su, tvrdi nepoznati "urar" na eBayu, 100 posto Njemački, a ponuda za sada nema. Većina prodavača Hrvati su koji žive u Njemačkoj.

Njihov identitet nemoguće je otkriti jer su na internetu registrirani pod izmišljenim imenima. Najviše artikala koji su trenutačno na dražbi potječu, pak, iz NDH. Poštanske markice s likom Ante Pavelića stoje jedan do dva eura, blok s poglavnikovim slikom iz 1942. godine 7,9, a tadašnje novčanice oko 10 eura, pisao je 2005. Večernji List.

Grob Ante Pavelića Novi zakon Top News Vraćaju nam tijela Pavelića i Luburića - ne žele ih

I druge platforme za preprodaju memorabilije svake vrste nude svaštaru, pa je tako tu gipsana bista dr. Ante Pavelića za 250 kuna, kolajna poglavnika Ante Pavelića za hrabrost osnovana je kao "vidljiv znak odlikovanja za djela osobne hrabrosti u borbi" i prodaje se za 350 kuna, a mozaik napravljen od drveta koji prikazuje Pavelića košta 2.000 kuna.

Jedno ulje na platnu Poglavnika je 300 kuna, a orden za hrabrost iz 1941. je 1.000 kuna. Zanimljivo je da kada se upiše njegovo ime u tražilicu jednog sajta izbaci i mnogo "katoličke literature" kao i Severinin "Platinum CD".

Za 500 kuna može se kupiti upaljač ustaša, kao i cijeli "lot ustaških oznaka" za 3.500 kuna ili pak ustaška iskaznica za 400 kuna.

Nakon nogometnog prvenstva na ulicama gradova prodavale su se majice na kojima je, na crnoj pozadini, pisalo "ostaše u Hrvatskoj - Hrvati koji nisu emigrirali" na podlozi velikog "U".

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • qaywsx1 12:13 11.Listopad 2018.

    Nema antifašizma bez fašizma, ne može postojati, dakle kako bi produljili život bolesnicima i antifašističkoj gerijatriji, potrebni su simboli. Jedina mana je ovih hrvatskih simbola što ne pripadaju nacizmu, a još manje fašizmu!