Voices
1044 prikaza

Vinarija Josić: Eno-gastronomsko blago baranjskog kraja

Vinarija Damira Josića
1/12
PROMO
Vinarija i restoran Josić u Zmajevcu gostima nudi esenciju Baranje i pravo gastronomsko blago toga kraja

Pomislimo li na Baranju i njezina blaga, mašta će nas odvesti u stare gatore i vinograde pa dozvati okuse i mirise najfinijih vina i tradicionalnih jela toga kraja. Međutim postoji mjesto koje nudi baš takav ugođaj – Vinarija i restoran Josić u Zmajevcu, čiji se vlasnik Damir Josić potrudio nadmašiti maštu i ponuditi gostima esenciju Baranje. Otkako je prije 18 godina kupio mali vinograd i proizveo svoje prvo vino, stalno nastoji pomicati granice.

Crvena vina

"Budući da sam se i ranije bavio ugostiteljstvom, osnivanje vinarije nametnulo se kao dodatna priča i proširenje djelatnosti. Kupio sam mali vinograd od jednog hektara, a već kod prve proizvodnje vina koja je bila zaista minimalistička, primijetio sam izuzetne potencijale Baranje ne samo u bijelim sortama, nego čak puno veće u crvenim sortama grožđa i vina. Krenuli smo u sadnju vinograda i stavili naglasak na takozvani bordoški tip vina - cabernet sauvignon, cabernet franc i merlot. Pokazalo se da sam bio u pravu, napravili smo svojevrsni bum kod potrošača i poznavatelja vina", rekao je Josić i dodao kako su u prošlosti crvene sorte vina bile puno više zastupljene u Baranji, no kasnije su prevladale uglavnom bijele sorte.

Vinarija Damira Josića | Author: PROMO PROMO

Svojevrstan brend ove vinarije je Baranjski šiler, vino iščupano iz zaborava, koje je u doba Austrougarske dominiralo ovim područjem. Tu je i vrhunsko vino Cuvée, složena kupaža od četiri crvene sorte, kompleksno vino izražene rubinske boje.

Josićeva vina sada su nadaleko poznata, okićena brojnim nagradama i priznanjima. Ovaj vinar nije se tu zaustavio, vinsku priču zaokružio je otvaranjem restorana.

Tradicionalna jela

"Baranja ima dobre resurse za bavljenje ozbiljnim kontinentalnim turizmom. Nije tu riječ samo o enološkoj i gastronomskoj sceni u razvoju, tu su lovstvo, ribolovstvo i biciklizam. U restoranu smo nastojali spojiti jela i vina iz Baranje tako da na jelovniku prevladavaju tradicionalni perkelti i paprikaši od ribe, peradi i divljači. Nastojimo dati tradicionalni naglasak jelima, a katkad se igramo i s maštovitim kreacijama iz suvremene kuhinje. Nedavno smo prezentirali jela od mesa crne slavonske svinje koja je pala u zaborav, ali se polako vraća na stolove", istaknuo je Josić.

Pogledajte galeriju.

1/12

Crna svinja

Manifestacija duhovitog naziva ‘’Svinjarija u vinariji’’ ponudila je zanimljive mesne delicije, primjerice: rolice od vučenog tijesta s mljevenom svinjskom plećkom, začinjene biranim začinima i mladim lukom, svinjski kotlet u umaku od senfa i luka s pire krumpirom i porilukom te sporo pečen svinjski vrat sa češnjakom i medom, poslužen uz rižu i sataraš. Tu si i ostala riblja i mesna jela poput perkelta od pačjih prsa, što je još jedan recept iz prošlosti, izbavljen od zaborava. U jelovniku, uza svako jelo stoji i prijedlog vina koja ga najbolje prate i upotpunjuju.

Ugodan restoran, kojeg Damir Josić uz osmijeh naziva prpošnim, uskoro će biti preuređen i obogaćen novim detaljima. Bit će to prava promocija baranjskih divota.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.