Life Jednake plaće
9286 prikaza

Uvodi se: Ženama tri slobodna dana za vrijeme menstruacije

Žena s grčevima na dvosjedu
Thinkstock
O ovoj se ideji raspravlja u više zemalja, neke su ih već uvele, a neke će uskoro, poput Italije

Link na specijal "Jednake plaće za žene i muškarce".

Italija bi ubrzo mogla postati prva zapadna zemlja koja nudi svojim zaposlenicama plaćeni "menstrualni dopust" u slučaju da pate od teških i bolnih menstruacija. Po zakonu o kojem se raspravlja u talijanskom parlamentu, tvrtke bi morale omogućiti tri plaćena dana svakog mjeseca ženama koje imaju jake bolove.

Menstrualni dopust već je prepoznat u azijskim zemljama poput Japana i Indonezije, a u Japanu je 1974. g. zakonom dopušten plaćeni dopust ženama koje imaju teške fizičke simptome uslijed menstruacije. Tajvanski zakon dopušta ukupno tri dana na godinu plaćenog dopusta zbog menstruacije, a kao dodatak i 30 dana dopusta koji je 50 posto financiran od strane tvrtke svim radnicima.

Stručnjaci su se složili kako bi takva vrsta dopusta imala smisla jer bi se zaposlenice osjećale motiviranije i zadovoljnije. 

Ipak, urednica ženskog magazina Donna Moderna, Lorenza Pleuteri strahuje kako bi se to moglo obiti ženama u glavu.

- Zbog takvih propisa poslodavci će dva put razmisliti prije nego zaposle ženu. Također, takav zakon će potvrditi stereotip da su žene određenih dana u mjesecu manje racionalne, a više emotivne - kaže Pleuteri. 

Koncept plaćenog dopusta za vrijeme menstruacije tema je rasprave i u Rusiji te Kanadi. Stručnjaci smatraju kako se muškarcima koji prosvjeduju zbog takvih ideja treba reći "Vi niste ti koji imaju menstruaciju, koji zatrudne, idu na postupke umjetne oplodnje i prolaze porođaj". Samim time, nije ni potrebno da razumiju, kaže Grudzinskas.

Privilegija ili razumijevanje?

Ta tema izaziva i veliku raspravu u Velikoj Britaniji, a Emma Barnett je nakon izjave BBC-u u kojoj je rekla kako bi "muškarci da imaju menstruaciju organizirali radne dane oko toga i pritom to isticali kao orden" optužena za seksizam.

Žene koje pate od menstrualnih bolova i osjećaju se ošamućeno tih dana u mjesecu bi trebali dobiti plaćeni dopust od nekoliko dana, smatra profesor ginekologije dr. Gedis Grudzinskas iz bolnice St Bartholomew u Londonu. On vjeruje kako bi se time olakšalo ženama, ali im se povećala motivacija i produktivnost na poslu.

- Neke žene osjećaju bol, mučninu i grčeve, a odlazak na posao prvih dana menstruacije za mnoge je noćna mora - objašnjava dr. Grudzinskas.

Poput porodiljnog dopusta, onaj za vrijeme menstruacije ne bi trebao smanjivati izglede žene za promaknuće ili drugu vrstu napretka u karijeri.

Create your own user feedback survey

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • trolkovic2 22:03 27.Ožujak 2017.

    Dakle da razumijemo. One neka dobiju svaki puta kada rode dijete godinu-dvije dopusta, zatim plus standardnih 30 dana ( ne 20 ko obicni smrtnici )....plus blagdani....a osim toga treba I dodatnih 36 dana godisnjeg "u one dane". Ali da svejedno ... prikaži još!no prilikom napredovanja preskoce onu budalu koja je odradila sve za njih. I da usput budu makar jednako ako ne I bolje placena.