Life
587 prikaza

Važnost izgleda za uspjeh: "Titulu seks simbola koristila sam kao adut"

Lidija Bačić
boris šćitar - Pixsell
Svaka uspješna žena u zabavnoj industriji suočava se s optužbama da je uspješna samo zbog izgleda

"Stalno se pitaju imam li dobar glas. A godišnje održim barem stotinjak koncerata i imam raspon glasa od tri oktave", govori Lidija Bačić, popularna splitska pjevačica.

Njezina popularnost ponovno je započela debatu o važnosti dobrog izgleda svake pjevačice na estradnoj sceni u Hrvatskoj, ali i šire.

Svjetski slavne glumice priznale su da im je dobar izgled pomogao u karijeri. Primjerice, Sofia Vergara, popularna američka glumica otvoreno je rekla da je izgled igrao veliku ulogu u razvoju njene karijere. "To što sam lijepa i poželjna cura, otvorilo mi je mnoga vrata u životu. Bila bih nezahvalna kad bih rekla da je slava rezultat samo moje pameti i talenta", izjavila je Vergara u razgovoru za Huffington Post.

Scarlett Johanson | Author: Dennis Van Tine/Press Association/PIXSELL Dennis Van Tine/Press Association/PIXSELL

Scarlett Johanson također je priznala da je izgled pomogao. "Titulu seks simbola koristila sam kao adut", priznala je Johansson u razgovoru za njemački Welt am Sonntag. Johansson je razvila bogatu karijeru u filmu, ali i glazbi. Britanska BAFTA dala joj je nagradu za glavnu žensku ulogu u filmu Izgubljeni u prijevodu, a za nastup u broadwayskoj predstavi Pogled s mosta dobila je nagradu Tony. 

"Izgled mi je pomogao u životu, neću to poreći", kaže popularna hrvatska voditeljica Antonija Stupar. Međutim, da izgled ima i negativnu stranu primjer je Marilyn Monroe.

Suočena s činjenicom da ju svi vide kao glupu plavušu, sredinom pedesetih godina prošlog stoljeća odlučila je pokrenuti vlastitu produkcijsku kuću kako bi imala priliku igrati i nešto raznolikije likove.

Antonia Strupar | Author: Luka Stanzl (PIXSELL) Luka Stanzl (PIXSELL)

Da nisu samo estradne zvijezde podložne stereotipizaciji otkrilo je istraživanje časopisa Marie Claire objavljeno prije nekoliko godina. Fizički izgled žena, prema mišljenju njih samih, ima više utjecaja na razvoj karijere nego poslovna sposobnost, stoji u istraživanju provedenom na više od 3.000 zaposlenih žena u dobi od 18 do 55 godina.

"Rezultati ovog istraživanja su zabrinjavajući, jer pokazuju kako poslovne politike kompanija ne podržavaju jednakost, a čak i ako to teoretski čine, u praksi je seksizam vrlo prisutan", smatra voditelj istraživanja, profesorica Ros Taylor.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.