Life
6546 prikaza

Većina Crkvi gubi vjernike, ali ova ih ima sve više

Mormoni
Wikipedia
Crkva se uzda u svoje podcrtavanje tradicionalne obitelji, a u isto vrijeme sve su fleksibilniji prema svojoj LGBTQ braći i sestrama

Crkva Isusa Krista svetaca posljednjih dana poznata je i pod drugim nazivom, a to su mormoni. Jedna je to od rijetkih denominacija koja u SAD-u cvate te minimalno gubi na vjernicima.

"Nije to jednostavno, tu su stroga pravila o hodanju i seksu, porez crkvi, zabrana konzumiranja kofeina ili alkohola. Suprug i ja umjesto da navečer gledamo serije pripremamo materijal za vjersku školu za nedjelju", kaže Jennifer, mlada majka sa sjevera Virdžinije, a prenosi Vox.

Sama se LDS (Latter Day Saints) crkva uzda u aktivne volontere na lokalnoj razini, a čini se da im uspijeva zadržati vjernike.
Jedna je četvrtina Amerikanaca danas nevezana uz neki vjersku denominaciju, što je veliki skok s obzirom na nekoliko desetljeća prije. Bijele kršćanske grupe iskusile su najdramatičnije padove u proteklom desetljeću.

Evangeličkih protestanata je samo 15 posto odrasle populacije, a prije desetljeća su bili četvrtina populacije. U kontrastu mormoni su na stalnih 2 posto već nekoliko godina i, možda najvažnije, najmlađa su od bijelih kršćanskih tradicija.

Sociolozi i akademici tvrde kako su konzervativnije crve uspješnije jer na kraju nude više vjerskog iskustva. Ali čini se da to nije točno s obzirom na "otpadanje" vjernika i konzervativnih i liberalnijih denominacija. Srce konzervativnog protestantizma, južni baptisti, 12 godina "gube" vjernike. Od 2007. smanjili su se za 1.2 milijuna članova.

Mormoni | Author: Wikipedia Wikipedia
Mormoni su nevjerojatno koncentrirani na brak i obitelj. Rijetko je koja crkva uspjela zaista obitelj staviti u centar zbivanja. Tri četvrtine vjernika kažu kako im je dobar brak prioritet u životu, a većina, žena i muškaraca, smatra da je dobar brak onaj gdje muškarac zarađuje a žena ostaje kod kuće.

Nema bolje ilustracije od kućnih obiteljskih večeri, čiji je cilj povezivanje obitelji dok se u isto vrijeme pjevaju himne i čitaju sveti tekstovi. Sociolog Vern Bengtson, autor "Families and Faith: How Religion Is Passed Down Across Generations" opisao je te događaje kao najuspješnije vjerske programe koji njeguju međugeneracijske veze.

Mormonske obitelji naginju prema tradicionalnim dvo-roditeljskim kućanstvima s djecom. Pew Research Report iz 2015. pokazuje kako mnogo veće šanse da će mormoni biti udani/oženjenu nego drugi kršćani. Dvije trećine mormona iznad 24 godine su u braku, a samo 52 posto kršćana generalno.

I ne samo to, mormoni se vrlo uspješno žene unutar svoje vjere, puno "uspješnije" od pripadnika drugih denominacija - 82 posto mormona u braku je s mormonom, a imaju i više djece - 3.4 djece u usporedbi s 2.2 djece u kršćanskim kućanstvima.

Mormoni | Author: Wikipedia Wikipedia
Struktura mormonskih obitelji je idealna za "prijenos vjere". Obiteljski je život uvijek bio važan izvor vjerske vitalnosti. Istraživanja pokazuju da ako djeca odrastaju u obiteljima gdje su roditelji različite vjere šanse su velike da će sami biti "manje" vjernici. Sličnu stvar radi i razvod, koji je kod mormona gotovo nepostojeći. Oni će biti u cijelosti i potpunosti odgajani u vjeri.

Crkva potiče mlade i da što ranije zasnuju obitelj. LDS crkva nije sramežljiva oko toga da potakne studente da već na fakultetu osnuju obitelji. 

"Lakše je dok ste mladi i dok ste zajedno, a sve je ostvarivo uz težak rad, odricanje i planiranje", poruka je koju, čini se, jasno i glasno čuju mladi mormoni koji u prosjeku djecu dobivaju s 24 godine, dok je kod ostatka vjerskih zajednica 28.

Zanimljivo je i kako mladi mormoni žele tolerantniju crkvu, posebno kada je riječ o LGBTQ pravima.

"Voljela bih da su neke doktrine različite, i da se različito komuniciraju. Više ljubavi i razumijevanja je bolja opcija", kaže Jennifer s početka priče. 

Iako je crkva relativno konzervativna, kaže autor knjige "Seeking the Promised Land: Mormons and American Politics" Quin Monson, "nudi blaži i nježniji pristup temama poput LBGTQ prava". 

Dapače 2016. je LDS crkva lansirala web imena "Mormon and Gay" gdje se skupljaju priče vjernika koji se identificiraju kao homoseksualci, lezbijke ili biseksualci. Iako su i dalje protiv gay braka, jezik kojeg koriste je inkluzivniji i pun empatije.

Mormoni | Author: Wikipedia Wikipedia
To je sasvim suprotno od onog što se događa u Metodističkoj crkvi gdje su prohibicije sve strože, a govor protiv LGBTQ sve žešći. Za katoličku je crkvu jasno kako nije promijenila stav prema istospolnom braku. "To je suprotno od prirodnih zakona i homoseksualni su postupci bezbožni", kažu.

Baptisti se time minimalno bave ali sve je sažeto u rečenici "homoseksualnost nije validni alternativni način života".

Razlozi, piše Vox, zašto Amerikanci napuštaju organiziranu religiju su mnogostruki, kompleksni i vrlo osobni. Rezultat je toga kako nema jedne jedinstvene taktike koja će osigurati vitalnost vjerskih kongregacija u SAD-u. 

Ali od mormona se da učiti. U doba kada američka obitelj prolazi kroz seizmičke promjene u strukturi i funkciji, crkva se uzda (uspješno) u svoje podcrtavanje tradicionalne obitelji, a u isto vrijeme sve su fleksibilniji prema svojoj LGBTQ braći i sestrama. 

Jedna studija pokazuje kako niti jedna druga grupacija nije bila tako efikasna u prijenosu vjere s generacije na generaciju od mormona.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.