Znanost
10707 prikaza

Biblija je napisana kodovima koji predviđaju budućnost

Biblija
Wikipedia
Jedan intrigantan izvor uzoraka, obrazaca koji je iskrsnuo zahvaljujući razvoju računala je i Biblija

Potraga za uzorcima, obrascima je dio našeg života i naš pokušaj da pronađemo neki smisao u ovom svijetu u kojem živimo. Povezati ovaj kaos nije lako, pa se zato okrećemo i traženju veza između simbola i događaja, što nas, ljude, nekada može dovesti do značajnih otkrića, pa čak i onih znanstvenih. U nekim slučajevima neće nas odvesti nigdje no omogućiti će nam da svoju energiju fokusiramo na ono što nam je važno.

Jedan intrigantan izvor uzoraka, obrazaca koji je iskrsnuo zahvaljujući razvoju računala je i Biblija. Kao jedno od ljudskih najstarijih i najutjecajnijih djela, Bibliju su mnogi studirali i analizirali dio po dio, i to svi, od stručnjaka, duhovnjaka ali i mnogi drugi.

Izraelski matematičari tako su nam omogućili da Bibliju promatramo ne samo kao kolekciju duhovnih djela i učenja, već i kodova koji govore o povijesnim događanjima. 

Drago Pilsel predstavio knjigu U što vjerujemo mi koji u Boga ne vjerujemo Pilselova knjiga Kultura "Ljudi vjeruju u Boga koji je njima sličan"

The Bible Code iz 1997. godine je knjiga autora Michael Drosnina koja je popularizirala tu ideju. Njegova knjiga je upotrijebila ranije dijelove Biblije kako bi predvidjela atentat na izraelskog premijera Jichaka Rabina, Zaljevski rat, i sudare kometa. Čini se kao je imala i informacije o Holokaustu, nizu atentata kao što je onaj na JFK-a i njegovog brata Roberta. 

A spominjao se tu i nuklearni rat koji vreba iz prikrajka. 

Inspiraciju za knjigu Drosnin je dobio iz rada Equidistant Letter Sequences in the Book of Genesis, objavljenog  1994. godine u magazinu Statistical Science, kojeg su napisali matematičari Doron Witztum, Eliyahu Rips i Yoav Rosenberg. Prezentirali su oni statističke dokaze kako su informacije o životima slavnih rabina bile kodirane u hebrejskom tekstu Knjiga postanka, i to stotinama godina prije života tih rabina, piše BigThink.

Dr. Eliyahu Rips jedan je od vodećih svjetskih stručnjaka za teorije grupa i znanstvenik koji je najbliže povezan sa hipotezom "biblijskog koda", iako je softver dizajniran za implementaciju pretrage dizajniran od strane Ripsa i Witztuma.

Rips se kasnije distancirao do Drosninove knjige. U izjavi iz 1997. godine istaknuo je kako nije podržavao neke od specifičnih predviđanja iz Drosninovih tvrdnji. Napisao je Rips kako "jedini zaključak koji se može izvući iz te znanstvene pretrage o kodovima u Tori je taj da oni postoje i da nisu puka slučajnost".

Vjeronauk, državno natjecanje Istraživanje Znanost Djeca u religioznijim zemljama lošija su iz matematike i fizike

Metoda koju su znanstvenici koristili kako bi došlo do svojih zaključaka je Equidistant Letter Sequence (ELS). Kako biste izvukli neko značenje iz riječi ova metoda vas potiče da odaberete početnu točku u tekstu i preskočite broj. Zatim, počnite odabirati slova dok istovremeno preskačete isti broj mjesta svaki put, u gotovo bilo kojem smjeru. Ako imate sreće, otvorit će vam se novi svijet. Ova metoda dobro funkcionira ako su slova raspoređena u nizu.

Biblijski kodovi nedavno su se ponovno pojavili u javnosti zahvaljujući djelu autora Timothyja Smitha. Njegova knjiga The Chamberlain Key iz 2017. opisuje kako je nakon 25 godina istraživanja otkrio biblijski "Božji kod". Naziva svoju knjigu "Da Vincijev kod na steroidima, ali istinit".

Njegova je moć kodiranja bazirana na drevnoj kopiji Biblije pod nazivom The Leningrad Codex, što je najstariji potpuni rukopis hebrejskog Starog zavjeta. Smith je primijenio računalnu metodu ELS-a, kao i tehnike razbijanja kodova i svoje znanje drevnih i aboridžinskih ceremonijalnih sredstava poput žezla, kruna i prijestolja. 

Smith je pobožan kršćanin i njegovi zaključci vrte se oko kršćanskih motiva. Tvrdi kako je pronašao detaljne informacije o Isusovom rođenju, raspeću i uskrsnuću unutar odlomka iz Postanka.

Po knjizi se radi dokumentarni film o putovanjima koja su dovela do Smithovog otkrića na History kanalu.

Izvršni producent za Jupiter Entertainment, koji radi tu televizijsku seriju, David McKillop, kaže kako je "Timova potraga prava potraga za blagom za jednom od najvećih povijesnih misterija, a njegova karta je drevni tekst koji nam nešto poručuje".

Ako mislite da u Bibliji ne postoji nikakav uzorak a ostali tekstovi mogu dovesti do istog zaključka, postoje još neke studije po nekim drugim djelima. Australski znanstvenik Brendan McKay došao je do tablice predviđanja ubojstava, atentata u Moby Dicku.

I dok se Biblija ili Tora mogu kritizirati, postoje dokazi kako su drveni pisci Biblije, poput Mateja, "svjesno upotrijebili numeričke obrasce ili kodove u svojim tekstovima", kako je napisao dr. Randall Buth, direktor biblijskog jezičnog centra i predavač na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu.

Trebamo razmišljati i o tome kako naše razumijevanje funkcioniranja vremena i povijesti ovisi o referentnom okviru. Ako se u tom pogledu nešto mijenja, kao što se npr. predlaže po teoriji Block Universe, sve je moguće i knjiga bi, u teoriji, mogla sadržavati kodove ne samo povijesti, već i budućnosti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.