Life
170 prikaza

Velika Gorica zelenija za još jedan prekrasan gradski vrt

Urbani vrtovi
Davor Puklavec/PIXSELL
Zelenom akcijom projekta Urbani vrtovi svečano je otvoren drugi gradski vrt u Velikoj Gorici – otvorenju su prisustvovali gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić i zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak

Grad Velika Gorica od jučer je bogatiji za još jedan gradski vrt. Ugovore za 44 nove parcele velikogoričkim vrtlarima na svečanom otvorenju uručio je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, a donacije vrtne opreme, alata i sadnica predao je predstavnik organizatora Renato Ivanuš, direktor tiskanih izdanja 24sata.

Svečanom otvorenju prisustvovao je i zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak. Novi je vrt smješten u južnom dijelu grada, u Ulici Nikole Tesle, kod kućnog broja 47.

Velika Gorica već se prošle godine uključila u projekt Urbanih vrtova kada je otvoren i prvi velikogorički vrt koji se nalazi u naselju Podbrežnica na sjeveru grada. Veliki interes građana za vrtlarenjem bio je veći od raspoloživog zemljišta pa su u gradu odlučili otvoriti i drugi vrt.

Otvorenje je popraćeno zabavnim, gastro i edukativnim programom uz svirku grupe Detour. Profesorica Vesna Židovec s Agronomskog fakulteta govorila je novim vrtlarima o aktualnim radovima u vrtu i kompostiranju. Ni jedno vrtlarsko slavlje ne može proći bez popularne Žuje. Kao glavni partner projekta Zagrebačka pivovara uvijek se pobrine da nitko ne ostane gladan ni žedan, a ovoga su puta uz Žuju, okupljene počastili i specijalitetima koje je pripremio restoran Mon Ami iz Velike Gorice. U gastro dijelu sudjelovao je i chef Vladimir Šajnović iz zagrebačkog restorana CHEFlja, a na vrtnom roštilju pripremljene su delicije marinirane u prirodnim Šafram grill začinima. Pored slasnih kotleta, gosti su se mogli okrijepiti prirodnim voćnim sokovima s OPG-a Marice Jug.

Urbani vrtovi | Author: Davor Puklavec/PIXSELL Davor Puklavec/PIXSELL

Tvrtka Flora donirala je veliki dio potrebnog alata i pribora; od grablji i štihača do rukavica, a do 15. kolovoza u Flori traje velika rasprodaja vanjskog bilja. Scheda je poklonila kosilicu, a bogat asortiman možete pogledati u njihovom novom dućanu u Sesvetama. Velikogorički Komunalac pripremio je teren za opločivanje društvene zone, dok je ploče osigurala Samoborka. Eco impuls donirao je sadnice povrća za svakog vrtlara, a vrtlarija Pecina mirisnog cvijeća.

Ovo je već četvrta sezona urbanih vrtova koja je započela otvaranjem Gradskog vrta u Samoboru, nakon čega je uslijedilo otvaranje drugog velikogoričkog vrta, a slijedi svečanost u zagrebačkom Stenjevcu.

Ovaj projekt omogućuje ljudima koji žive u stanovima da dobiju svoj komadić zemlje na kojem mogu sami uzgajati hranu, ponovno doći u dodir s prirodom, kretati se i družiti sa susjedima.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.