Life
682 prikaza

Velika prevara Crvenog križa: "Ne šaljite im donacije!"

Haiti nakon uragana Matthew 2016.
1/6
Carlos Garcia Rawlins/REUTERS/PIXSELL
Američki crveni križ trebao je s pola milijarde dolara od 2010. izgraditi 70 kuća. Izgradio ih je 6. A to je samo vrh ledenog brijega

Broj mrtvih na Haitiju nakon što je najsiromašnijom zemljom zapadne hemisfere, usto razorenom potresom, sad protutnjao i uragan "Matthew", penje se na više od 1000. Sljedeći užas koji prijeti skoro 11 milijuna stanovnika epidemija je kolere. Vlada smatra da hitnu pomoć treba najmanje 350.000 Haićana, još milijunima treba skoro sve od onoga što u Europi smatramo najnormalnijom svakodnevnicom na koju se nikad ne obaziremo.

Unatoč tome, Haićani apeliraju da se pomoć nipošto ne šalje preko Američkog Crvenog križa (ARC). Razlog za neočekivano nediplomatski potez, i to u tako užasnoj situaciji, jest izvještaj iz 2015. koji svjedoči da su donacije ARC-u u velikoj mjeri naprosto nestale. Nakon potresa koji je 2010. razorio Haiti i pobio možda i 300.000 ljudi, ARC je dobio pola milijarde dolara donacija i obavezao se da će izgraditi 700 stalnih domova.

Do danas ih je izgradio "čak" šest. Brojkom, 6. Jedna od mnogih Haićanki koje su apel objavile i na Twitteru,praktično moli da se donacije šalju direktno organizacijama na Haitiju. I to nije neutemeljeno. Zajednička istraga organizacija ProPublicae i NPR-a iskopala je nevjerojatne propuste, poput tempa izgradnje kuća, ali i postotka Haićana koje ARC nije zaposlio kod sebe, a trebao je. ARC je u reakciji naveo da je "iznova razočaran količinom pristranosti, sagledavanja izvan konteksta i točnosti izvještaja". No, ARC kritiziraju i druge zemlje. Već kratko nakon potresa bilo je jasno da mnogo toga ne štima s dostavom pomoći toj zemlji.

Trebalo se skupiti više od 10 milijardi dolara pomoći, kako se obećalo, a danas 55.000 Haićana još uvijek živi pod šatorima. Epidemija kolere od 2010. odnijela je već 10.000 života, 800.000 ljudi je preboljelo bolest, a Haitiju sad prijeti novi val. Posljednji uragan uništio je još 66.000 kuća i teško oštetio 20.000. Ovakve nepopularnosti i nepovjerenja u ARC svjesni su čak i Kanađani, tako da je tamošnji Crveni križ sada prisiljen neizravno se distancirati od kolega iz SAD-a i jamčiti da s njima neće biti problema u poštenoj dostavi pomoći.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.