Znanost
900 prikaza

Znanstvenici predvidjeli i drugi potres, a najgore tek slijedi

Potres u Nepalu
Subel Bhandari/DPA/PIXSELL
Nepal su u malo više od tri tjedna pogodila dva katastrofalna potresa, a znanstvenici predviđaju da to nije kraj

Nepal je 12. svibnja potresao i drugi potres, jačine 7.4 po Richteru,  i to malo više od tri tjedna nakon što je potres jačine 7.8 usmrtio više od 8.000 ljudi, te ranio i uzrokovao nestanak milijuna ljudi.

Nažalost, znanstvenici su predvidjeli da se bliži drugi potres, ali i da će mnogi uslijediti u budućnosti u ovoj seizmički aktivnoj regiji.

Himalajsku regiju već je dugo čekao potres, još od posljednjeg koji je pogodio Kathmandu prije 80 godina. Tijekom potresa 25. travnja dogodilo se pak to da nije otpušten sav zgusnuti seizmički pritisak, što je ostavilo prostora za nadolazeće potrese u budućnosti. Doduše, ta budućnost je mogla nastupiti nakon tri dana, tri mjeseca ili 33 godine. Predviđanje točnog datuma i lokacije potresa naime nije moguće, jer ne postoje signali iz kretanja zemljine kore koji bi mogli definitivno ukazati na to kad je potres pokrenut.

Drugi potres dogodio se oko 18 km ispod površine i istočno od Kathmandua, a još nije poznato je li prilikom njega ispušten sav preostali pritisak od prethodnog potresa.

Potres u Nepalu | Author: Doug Seeburg/News Syndication/PIXSELL Doug Seeburg/News Syndication/PIXSELL

Pomicanje Indijske ploče, koja se sudarala s Euroazijskom i stvorila je Himalaju, čini ovu regiju opasnom seizmološkom zonom. Indijska ploča pomiče se u prosjeku 18 mm prema Euroazijskoj i podvlači se ispod nje. Ovo micanje uzrokuje nagomilavanje energije u potresne greške, koje pomiču liniju od istoka prema zapadu. A ponekad ta energija kao da jednostavno 'pukne' pa dođe do pravog potresa.

Nakon prvog potresa, ovo je područje postalo ranjivije nego prije, jer je popucalo naizgled čvrsto kamenje i tibetska kora, što znači da sad postoje samo veće šanse za velike potrese, nego što se prije očekivalo.

Znanstvenici tvrde da se mogu očekivati i potresi magnitude do 9 po Richteru, što bi bilo nalik potresu koji se dogodio nedaleko obale Japana 2011. godine, uslijed čega je zemlju pogodio tsunami katastrofalnih razmjera. A ono što je dodatno zastrašujuće jest činjenica da ovo upozorenje nije upućeno samo Nepalu, nego i Indiji, koja prati slijed tektonskih ploča, a u kojoj je još manje istraženo potencijalno ugroženo područje, piše Quartz.

Roger Bilham, geolog sa Sveučilišta u Coloradu, izjavio je: "Stav indijske vlade prema seizmološkim istraživanjima je, izgleda, da ubiju glasnika". On tvrdi da je izbačen iz vlade 2012. godine kad je naglasio da je Nepal bolje opremljen od Indije u slučaju velikog potresa.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.