Life
2597 prikaza

VIDEO Otkrivena tajna baza opasne sekte

Scijentološka crkva, Cambridge, Ontario, Kanada
ScientologyMedia
Imanje od 2000 metara četvornih sadrži rezidenciju vjerskog vođe, zatvor, olimpijski bazen, kazalište, elektranu...

Novinar Tony Ortega koji već 21 godinu kopa po prljavom rublju, pa i zločinima u Scijentološkoj crkvi, objavio je na svom blogu video snimku baze te opskurne organizacije, nedaleko od grada Hemeta u južnoj Kaliforniji. (Snimku možete vidjeti na kraju ovog članka) Ortegi je osoba čiji identitet novinar strogo čuva, poslala snimku 2,1 kilometara četvornih scijentološke "Zlatne baze", a da se pri uređenju apsolutno nije štedjelo, pokazuje podatak da svako stablo posađeno u kompleksu košta 10.000 dolara. Lokacija je ime dobila "Golden base" po tome što se na tom mjestu nalazi i studio Golden era production u kojem vjerska organizacija snima svoje propagandne i razne druge filmske i video materijale.

Scijentološka crkva u Los Angelesu | Author: ScientologyMedia ScientologyMedia

Četvrt je potpuno energetski samodostatna, jer ima vlastitu minijaturnu elektranu, navodno je autonomna i s izvorima vode koju nemilice troši za održavanje biljaka, malih jezera i svega ostalog. Središnje mjesto kompleksa je Zgrada 50 u kojoj se nalazi Vjerski tehnološki centar i u kojoj je sjedište Davida Miscavigea, čovjeka koji u Scijentološkoj crkvi drži apsolutnu vlast. Izgradnja Zgrade 50 koštala je navodno čak 94 milijuna dolara. "Na tu sam zgradu potrošio oko 47 milijuna dolara, nakon što je Miscavige na nju prethodno potrošio još isto toliko", protumačio je Ortegi Tom DeVocht, koji je nekoć radio u kompleksu, a od 2005. je ekskomuniciran.

Ortegi je otkrio da se na imanju nalazi posebna gimnastička dvorana koju smiju koristiti samo Miscavige i njegov osobni prijatelj Tom Cruise. On je otkrio da se u pojedinim zgradama nalaze pravo pravcato kazalište, izgrađeno za Toma Cruisa, zatim olimpijski bazen, učionice... "Uz sami autoput nalaze se dvije četvrtaste zgrade s ravnim, bijelim krovovima. U njima se nalazi 'Rupa', zloglasni zatvor za pojedine vođe Scijentološke crkve, u kojem je Miscavige 2004. držao u jednom trenutku 80 ljudi, neke i nekoliko godina. Odmetnuti članovi Scijentološke crkve već godinama prozivaju tu vjersku organizaciju kao najgori kult koji postoji na Zapadu, u kojoj se ispiranje mozga i treniranje fantizma vjernika provode kroz krajnje diktatorske metode vjerskog vođe 55-godišnjeg Davida Miscavigea.

Jedna od optužbi s prosvjeda protiv Scijentološke crkve | Author: Tony Webster Tony Webster

Crkva je hijerahijski ustrojena praktično kao korporacija u kojoj je Ron Miscavige munjevito napredovao otkako je 1977. sa samo 17 godina počeo snimati propagandne filmove za Rona Hubbarda, spisatelja koji je crkvu osnovao 1954. Od 1980. Hubbard se više nije javno pojavljivao i već od tog trenutka mladi Miscavige preuzeo je svu izvršnu vlast. Unatoč tome, uspio je sačuvati organizaciju kada je 1979. na vidjelo izišla "Operacija Snjeguljica" kojom je vodstvo crkve, kako se ispostavilo, u 1970-ima prodrlo u 136 vladinih agencija, konzulata i veleposlanstava kako bi izbrisala sve službene dokumente koji su Scijentološku crkvu prikazivali u negativnom svjetlu.

Crkva je za tu operaciju angažirala čak 5000 agenata, čime je to postao najmasovniji špijunski upad u institucije SAD-a ikad. Na kraju priče nekoliko je vođa crkve osuđeno na po pet godina zatvora, uključujući i samo suprugu utemeljitelja Hubbarda. Crkva ni do tada nije uživala nekakav posebno dobar glas. 1977. na vidjelo je izašao plan crkve o "Operaciji freak out" kojom je vodstvo pokušalo strpati novinarku Paulette Cooper bilo u zatvor bilo u psihijatrijsku ustanovu kako bi je spriječili u njenim istraživanjima mračnih strana te vjerske institucije. Tijekom istrage pojavile su se naznake da je Scijentološka crkva planirala čak i ubojstvo novinarke, ali je slučaj zataškan nakon što su se Cooperova i crkva dogovorili o nagodbi za iznos novca koji nikada nije izišao u javnost.

Diljem svijeta se upozorava da je Scijentološka crkva opasnost poput terorističkih organizacija i vjerskih militantizama | Author: Jeff Barnes Jeff Barnes

Što se tiče Miscavigeove ere, bivši prvi pomoćnik u crkvi Marthy Rathbum priznao je u dokumentarcu "Razbistrivanje", objavljenom prošle godine, da je za Miscavigea 2001. rasturio brak između Nicole Kidman i Toma Cruisea. Rekao je da je skupljao razne kompromitirajuće materijale po Cruisea koji su, uz uobičajeno vjersko ispiranje mozga, činili pritisak na glumca kojem je ovaj podlegao. Kidman je, tvrdio je, Miscavigeu smetala zato što je njen otac ugledni psihijatar u Australiji, a Scijentološka crkva psihijatriju i psihologiju smatra štetnima jer u stvari sama nad svojim vjernicima provodi više ili manje agresivno navodno liječenje trauma. Kidman je usto i katolkinja, pa i zato nije podnosila Miscavigea.

I, doista, od 1992. do 2001. Cruise se Miscavigeu prvo sve rjeđe javljao na telefon, da bi sasvim prekinuo kontakte s njim. A ovaj je zbog toga poludio od bijesa, što je vrlo nezgodna situacija. Njegovi bivši suradnici opisuju ga, naime, kao čovjeka koji svoje podređene jezivo zlostavlja, koji se na njih u pravilu izdire, komunicira isključivo tako da im govori da su neuspješni, luzeri, ljudske nule i traži da ga tretiraju praktično kao proroka, što ovi i čine. Rathbum je naveo da ga je Miscavige oko 50 puta i fizički napadao, te da je crkva po Miscavigeovom nalogu "preodgajala" djecu Nicole Kidman i Curisea kako bi prestala voljeti majku.

Prosvjed protiv Scijentološke crkve u Dublinu 2011. | Author: William Murphy William Murphy

No, sve je to samo kamilica u odnosu na ono što je navodila glumica Leah Remini, također odmetnuta vjernica, koja je policiji Los Angelesa nedavno prijavila nestanak Miscavigeove supruge Shelly zato što je nitko nije vidio još od 2006. No, Miscavige je problem zataškao. Remini je u sukob s vođom uletjela 2005., upravo zbog Kidman i Cruisea, što joj se osvetilo kroz, kako je rekla, saslušavanja vodstva crkve i "mijenjanja ponašanja", te se iskupila tek kad im je platila 300.000 dolara. Objasnila je da moć da krajnje indoktrinira i sasvim si potčini članove crkve u tome što ih je uvjerio da, ukoliko ih on ekskomunicira, oni time neće samo biti izbačeni iz vjerske organizacije, nego će se time osuditi da vječno ne mogu doseći blaženstvo i prosvjetljenje.

Nadalje, dok su filmaši snimali dokumentarce, znalo im se događati da ih satima slijede automobili, te da njihove sugovornike po aerodromima presreću scijentološki vjernici kako bi ih vrijeđali i emocionano ucjenjivali kako bi odustali od snimanja. Jedan od najgorih udaraca Micavigeu dogodio se 2013. kada je Tampa Bay Times objavio priču s dokazima da je taj čovjek organizirao čak i zatvor za preodgoj članova svoje crkve, "Rupu", gdje neposlušne članove tjeraju da se uzajamno vrijeđaju, gdje spavaju i borave u praktično logorskim uvjetima, a često padaju i premlaćivanja. "Rupu" je Rathbum opisao kao logorski sustav sjevernokorejskog tipa i dodao da je upravo nevjerojatno da tako opasan kult s potencijalom terorističke organizacije još uvijek legalno postoji u SAD-u.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.