Life
19188 prikaza

Zaplijenili desetke tona 'Spinnersa' i žele ih uništiti

Fidget Spinner
Max Pixel, FreeGreatPicture.com/CC0
Igračke koje stižu iz Kine nekad sadrže opasne dijelove, igračka navodno pomaže pri ADHD-u

Svijet, posebno Europa, svjedoči novom valu neke megapopularne igračke – "koju sva djeca moraju imati", po običaju. Priča s Fidget Spinnersima nije uvijek sretna. DPA je objavila izvještaj carinskog ureda na Aerodromu Frankfurt prema kojem su tamošnji službenici koji nadgledaju uvoz, samo u svibnju zaplijenili i poslali na uništenje čak 35 tona ovih igračaka.

U pravilu je bila riječ o igračkama koje su stizale iz Kine i čiji je problem bilo to što su LED svjetiljke, dakle ove su mogle čak i svijetliti pri okretanju, bile tako sitne da je postojala opasnost da ih mala djeca progutaju, možda i da im upadnu u dišne organe, uz opasnost na kraju od smrtnih posljedica. Carinske vlasti kažu da desetke tona Fidget Spinnersa još nisu uništili, ali da će to vrlo brzo.

Za pretpostaviti je da tom činu neće prisustvovati nijedno dijete, jer teško da bi ijedno bilo u stanju podnijeti tako tragičan prizor. Za one koji ne znaju, riječ je o hitoidnoj igračkii koja izgleda kao križanac propelera, nindža-šurikena i kakvog rezervnog strojarskog dijela iz skladišta građevinskih materijala i alata. Riječ je o fenomenu koji svaka generacija zabilježi barem jednom.

Igračke iz bivše Jugoslavije USPOMENE Life Ove je igračke znao svaki klinac u Jugoslaviji

Pa je to nekad bila obična ptica, nekad gusta zelena sluz, nekad plišani majmunčić koji siše palac, nekad Rubikova kocka. U ovom slučaju kvaka je u tome da se igračka u središnjem dijelu može uhvatiti između palca i kažiprsta ili srednjaka i potom zavrtjeti tolikom brzinom da, kako smatraju mnogi, djeca ostaju fiksirana na hipnotički dojam koji na njih ostavlja vrtnja.

Najmanje 20 sekundi potrebno je igrački da se zaustavi, što mu više treba, to se računa da je Spinner bolji, a stvar je osobne vještine vrtjeti ga na vrhu, primjerice, prsta. Kao što to obično biva, niti kod ove igračke nije sasvim jasno kako je došlo do svjetske epidemije njene popularnosti. Amerikanka Catherine Hettinger tvrdi da je upravo ona bila ta koja je stvar razvila još u 80-ima i patentirala 1997.

No, neki stručnjaci za patentiranje to joj osporavaju, kao i proizvođači igračke, među ostalim zato što je u njenom slučaju bila riječ o igrački koja se jest okretala, ali na samo jednom prstu, bila je isključivo od plastike i izgledom je podsjećala na leteći tanjur. Onkraj svega toga i koliko god su mnoge škole po Zapadu zabranile donošenje ovih igračaka na nastavu, neki drugi nastavnici navode da su primijetili da njihovim učenicima s ADHD-om ova igračka pomaže pri koncentraciji.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ZlatkoZD 21:46 18.Lipanj 2017.

    Podilite dici, zašto da kupuju od nekih drugih švercera!

  • Avatar dudek1
    dudek1 15:22 18.Lipanj 2017.

    prvi spinner je bil tetec cinober vrtil je sve oko sebe