Life
492 prikaza

Korupcija u Fifi: Odgovori na 6 najvažnijih pitanja

Sepp Blatter
DPA/PIXSELL
Šest visokih dužnosnika Fife uhićeni su u luksuznom hotelu u Zurichu

Što se zapravo dogodilo?

Šest dužnosnika Fife uhićeno je u Zurichu zbog sumnje da su počinili kaznena djela korupcije, primanja mita i pranja novca, a pretpostavlja se da su ukupno primili mito u iznosu od 100 milijuna dolara mita.

Tko je uhićen?

Uhićeni su Jeffrey Webb, šef nogometnog saveza Sjeverne i Srednje Amerika i Kariba, koji je ujedno i jedna od ključnih osoba Fife. Uhićen je i njegov prethodnik Jack Warner, zatim Eugenio Figueredo, član urugvajskog nogometnog saveza i bivši nogometaš, potom Eduardo Li, predsjednik nogomenog saveza Costa Rice, Julio Rocha, član Fife, Rafael Esquivel, predsjednik nogometnog saveza Venezuele, Jose Maria Marin, bivši predsjednik brazilskog nogometnog saveza i Nicolas Leoz, nekadašnji predsjednik saveza Južne Amerike. Spominje se i ime Costasa  Takkasa. Govori se da je pod istragom još 15 nogometnih dužnosnika iz cijelog svijeta, tako da su ova uhićenja vjerojatno tek početak.

Što sve uključuje optužbe?

Pranje novca, reketarenje, primanje mita... Švicarski sud je objavio da su svi osumnjičeni iz Fife primili 100 milijuna dolara mita u zamjenu za medijska, marketinška i sponzorska prava za razna natjecanja.

Zašto su se uhićenja dogodila sada?

Švicarska policija je tempirala uhićenja pred godišnji sastanak Fife u petak u Zurichu. Znali su da će svi biti u istom gradu, ali i u istom hotelu. Luksuzni hotel Baur au Lac s pogledom na Alpe već je dugo vremena omiljeni hotel Fifinih dužnosnika koji dolaze u Zurich. 

Zašto američke vlasti istražuju Fifu?

FBI provodi istragu zbog sumnje u nelegalnost izbora Rusije i Katara za zemlje domaćine svjetskih prvenstava 2018. i 2022. godine. Vijest da FBI istražuje Fifu pojavila se prvi put 2013. U istrazi im je pomogao Chuck Blazer, bivši visoki dužnosnik Fife, kojeg je FBI 'vrbovao' nakon što je otkriveno da nije platio ogromne iznose poreza za novac koji je primio od postotka koje je dobivao od Concacafa, nogometnog saveza Kariba, Sjeverne i Srednje Amerike.

Tko je Chuck Blazer?

Bivši visoki dužnosik Fife, koji je nedugo prije nego je trebao ostaviti svoju dužnost suspendiran na 90 dana iz Fife zbog optužbi da je prevarom primio 20 milijuna dolara od Concacafa. I u tom savezu je imao visoku poziciju i u njegovo vrijeme nogomet je u Americi postao popularniji nego ikada prije. Poznat je pod nadimkom "Gospodin deset posto" jer je sa savezom sklopio ugovor kojim je dobivao deset posto od svakog dolara kojeg je savez zaradio. Na te iznose nikada nije platio porez i pristao je surađivati s FBI-jem. Prošle je godine navodno snimio dužnosnike Fife na jednom sastanku, što je jedan od ključnih dokaza za FBI.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.