Life
7756 prikaza

Zašto se zapravo ne smije jesti prije operacije?

Ilustracija operacije u kiruškoj sali
Thinkstock
Svaka operacija nosi svoje rizike, a upute anesteziologa se baš uvijek moraju slušati

Svatko tko je bar jednom išao na operaciju koja podrazumijeva neki oblik narkoze, dobro se sjeća posta prije toga - naime hrana i piće strogo su zabranjeni i satima unaprijed. 

Bilo da je riječ o lokalnoj ili pak o onoj općoj anesteziji, općeniti je savjet ne konzumirati tekućine i hranu šest sati prije operacije (a to obuhvaća i vodu, kavu, čaj, pa i žvakaće gume).

Pravilo nije bezveze

U slučaju uzimanja redovite obavezne terapije, ona se smije uzeti samo uz vrlo mali gutljaj vode te se o tome mora obavijestiti anesteziolog.

Liječnik skida rukavice nakon operacije RIZICI I ISTINA Life Oživljavanje: Prljava tajna koju liječnici ne govore

Profesorica Leena Mathew sa Sveučilišta Columbia otkriva koji je pravi razlog za to Business Insideru.

- To se naziva "nil per os" na latinskom, a prevodi se kao "ništa na usta". Razlog za to je prevencija i minimaliziranje bilo kakvog rizika aspiracije. To znači da ako pacijent povraća za vrijeme ili nakon operacije (a mučnina je i česta nuspojava), komadići hrane i sadržaja želuca mogu završiti u plućima. Tada može nastati aspiracijska pneumonija ili pak gušenje, što je opasno po život - ističe Mathew.

Važno za znati

Osim toga, važan je naputak da se tjedan dana prije operacije ne smiju uzimati lijekovi s acetilsalicilnom kiselinom poput andola i aspirina, jer povećavaju rizik od krvarenja. Tko nosi kontaktne leće ili zubnu protezu, te dodatke treba ukloniti prije operacije.

Vozilo hitne pomoći PRAVOVREMENO Life Ako imate ove simptome - hitno k liječniku!

Također, trudnice svakako trebaju upozoriti anesteziologa na svoje stanje jer lijekovi mogu naštetiti plodu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 10:00 12.Kolovoz 2017.

    kad će medicina napredovat