Life
253 prikaza

Zašto zatvaramo oči dok se ljubimo?

Poljubac
Thinkstock
Stručnjaci su s novim istraživanjem pobili jednu teoriju o poljupcu i zatvaranju očiju

Grupa psihologa sa britanskog sveučilišta Royal Holloway objasnili su da ljudi ne zatvaraju oči za vrijeme poljupca zato što je lice partnera previše blizu i ne dozvoljava da se pogled fokusira na nešto. Kako se ispostavilo, u pitanju je nešto drugo.

Naime, ljudski mozak nije u stanju istovremeno obraditi vizualnu informaciju i taktilne osjećaje poljupca. 

Kako je pokazala studija koju su proveli britanski stručnjaci, čovjek se ne može u potpunosti istovremeno koncentrirati i na vizualne i i na taktilne nadražaje, što se ne odnosi samo na poljupce, već i na mnoge druge životne situacije. 

Na primjer, manja je vjerojatnost da čovjek obrati pažnju na vibraciju telefona u džepu, ako tog trenutka nešto pažljivo prati. Znanstvenici su također skrenuli pažnju na to da čovjek instinktivno dobija želju zatvoriti oči kada se pokušava koncentrirati na taktilna osjetila, piše britanski Telegraph. 

Tijekom eksperimenta znanstvenici nisu predlagali sudionicima da se ljube. Umjesto toga, dali su im zadatak da pronađu određena slova u tekstu. 

Istovremeno su volonteri morali pratiti osjećaju li vibracije na desnoj ili lijevoj ruci. Ispostavilo se da što je bio teži zadatak za pronalaženje slova, to je manja bila vjerojatnost da čovjek obrati pažnju na vibracije. 

Stručnjaci smatraju da ovo otkriće nije važno samo kada je ljubljenje u pitanju već je važno i za vozače i pilote kojima će ovo omogućiti da izbjegnu niz opasnosti.

(B92)

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.