Life
1818 prikaza

Zatvor iz Shawshanka danas je sablasno prazan

Ohio State Reformatory
1/14
Cindy Vasko/www.longlensgypsy.com
U zatvoru je umrlo više od 200 zatvorenika, a jedan je ravnatelj ubijen prilikom bijega dvoje ubojica

Tisuće ljubitelja filma godišnje posjeti nekadašnji zatvor u Ohiju (Ohio State Reformatory), u kojem su snimljene scene za filmove kao što su Air Force One, Tango i Cash, dok je jedan od najboljih filmova svih vremena u tom bivšem zatvoru snimljen skoro u cijelosti, Iskupljenje u Shawshanku.

Ohio State Reformatory | Author: Cindy Vasko/www.longlensgypsy.com Cindy Vasko/www.longlensgypsy.com

No, puno prije nego je ovaj zatvor postao svjetski poznati filmski set, bio je jedan od nabrutalnijih zatvora u povijesti Amerike. Kroz taj je zatvor od 1886 do 1990., kada je zatvoren, prošlo na tisuće zatvorenika, a nešto više od 200 ih je unutra umrlo. Oronuli zidovi po hodnicima i ostaci ćelija danas su sablasno prazni, a turisti koji tu dolaze tvrde kako čuju šapat duhova nekadašnjih zatvorenika.

Na starom groblju u zatvorskom dvorištu nalazi se 215 označenih grobova, jedan za svakog preminulog zatvorenika. Većina su bili žrtve tuberkuloze i vrućice, dok su neki živote izgubili na puno nasilniji način.

Zatvorski čuvari su zatvorenike koji su se najgore ponašali često odvlačili duboko ispod zatvorskih zidina, na mjesto koje se zvalo "rupa" i tamo ih kažnjavali. U tim "rupama", odnosno samicama, mnogi su zatvorenici gubili razum i poludjeli. Tako piše na web stranici zatvora. Neki zatvorenici su nakon boravka u "rupi", prostoriji bez prozora i svjetla, počinili samoubojstvo tako što bi se zapalili ili objesili.

Neki su umrli pod čudnim okolnostima u navodnim pokušajima bijega, neki su živote izgubili u zatvorskim tučnjavama, dok su neki preminuli nakon što bi ih čuvari brutalno pretukli.

Prije nego je ovo mjesto postalo zatvor bio je to vojni poligon gdje su se vojnici obučavali za sudjelovanje u građanskom ratu, ali 1876. godine vlasti su odlučile ga pretvoriti u maloljetnički zatvor za mlade delikvente kako bi ih tu preodgajali. 

Nasilje u zatvoru je počelo nakon što je taj maloljetnički zatvor postao državni zatvor u koji su se slali najopasniji kriminalci iz cijele Amerike. Prema arhivskim napisima, najgori dan u povijesti ovog zatvora bio je 21. srpanj 1948. godine kada su dva zatvorenika probila zidine zatvora i oteli ravnatelja zatvora Johna Niebela, njegovu suprugu i 20-godišnju kćer iz njihove kuće koja se nalazila odmah izvan zatvorskog kruga. Odvukli su ih u kukuruzište i tamo ubili.

Ubojice Robert Daniels i John West uhvaćeni su dva dana kasnije. Odnosno, West je ubijen tijekom hvatanja, dok je Daniels završio na električnoj stolici u istom zatvoru iz kojeg je pobjegao

Ohio State Reformatory | Author: Cindy Vasko/www.longlensgypsy.com Cindy Vasko/www.longlensgypsy.com

U ozloglašenom zatvoru su ubijena i dva čuvara. U studenom 1926. godine jedan je čuvar ubijen prilikom bijega jednog zatvorenika koji se u zatvor vratio s uvjetne kazne, dok je drugi, također prilikom pokušaja bijega ubijen u listopadu 1932. godine. Dva zatvorenika su ga nasmrt pretukla metalnom palicom.

Stručnjaci su 1933. godine optužile vlasti u Ohiju da je zatvor prenapućen, a tek negdje sedamdesetih je predloženo da se zgrada zatvori i da se zamijeni s kompleksom od nekoliko manjih zgrada u kojima ne bi smjelo biti smješteno više od 500 zatvorenika u svakoj.

Nezadovoljstvo vođenjem zatvora kulminiralo je 1978. kada su udruge za civilna prava u ime 2.200 zatvorenika tužile zatvor zbog uskraćivanja osnovnih prava, te života u neljudskim uvjetima.

Žalba je prihvaćena 1983. godine i voditelji zatvorskog sustava pristali su na poboljšanje uvjeta u zatvora, a tada su počele i pripreme za zatvaranje dijela zatvora. 

Fotografije zatvora kakav je danas nedavno je snimila fotografkinja Cindy Vasko i objavila ih na svom web sajtu www.longlensgypsy.com, te ih objavljujemo uz njezinu dozvolu. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.