Life
87975 prikaza

Zatvorili granicu: Kuga je počela ubijati na pragu Europe

Pripreme za sprečavanje širenja kuge
Air Force Medical Service
Niti u 21. stoljeću nije iskorijenjena, nego je sve češća, odraslu osobu može ubiti za manje od 24 sata, a sad se događa i ovo

Putnici sa zrakoplova koji je stigao u glavni grad Mongolije, Ulan Bator, hitno su pregledani iz straha da su došli u kontakt s parom koji je preminuo zbog posljedica Crne smrti, tj. bubonske kuge. 

Strahuje se da su možda bili u kontaktu, direktno ili indirektno, sa 37-godišnjom trudnicom i njezinim godinu dana starijim suprugom iz Ugliija, koji su od posljedica ove bolesti preminuli 27. travnja. Jedanaest putnika sa zapada Mongolije odmah su pregledani u bolnici, a ostalih 150 pregledano je na licu mjesta. Par koji nije preživio u kontakt je s kugom, navodno, došao nakon što su pojeli svisca. 

"Unatoč činjenici da je jedenje svizaca zabranjeno, muškarac ih je ulovio i dao je svojoj supruzi. Umrli su jer im je kuga zahvatila želudac. Četvero djece sada su siročad", rekao je direktor National Center for Zoonotic Dermatology and Medicine u Mongoliji dr. N. Tsogbadrakh.

Granica između Mongolije i Rusije bila je nakon toga nekoliko dana zatvorena, piše Newsweek. 

Medicinska sestra zaražena ebolom dopremljena u Glasgow Otkriće Znanost Vratio se najsmrtonosniji virus - ubija 90 posto ljudi

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kaže da bubonska kuga može ubiti odraslu osobu za manje od 24 sata ako se ne tretira na pravilan način. Uzročnik je bakterija Yersinia pestis, koja se najčešće može pronaći u malim sisavcima, i njihovim buhama. Simptomi koji pokazuju da je osoba inficirana uključuju groznicu, zimicu, glavobolju a najčešće i oticanje limfnih čvorova ispod pazuha. Bakterija se povezuje sa Crnom smrti koja je ubila trećinu populacije na Zemlji u 14. stoljeću. 

Tijekom godina, od 2010. do 2015. godine, zabilježeno je 3248 slučajeva diljem svijeta, od čega 584 smrtna. Postoji i cjepivo, no nažalost nije dostupno javnosti. Prošle godine jedan je dječak zaražen u SAD-u i prvi je to slučaj zaraze u toj državi od početka 90-ih. Bolest se najčešće liječi antibioticima, no iako se može liječiti, ako se otkrije na vrijeme, u epidemiji 2017. godine koja je pogodila Afriku, umrlo je 200 ljudi. 

Ebola VIRUSI Znanost Prijeti nam šest opasnih epidemija - sve su već aktivne

U svijetu od kuge inače najviše stradavaju na Madagaskaru; tri četvrtine svih slučajeva u svijetu od 2010. godine otpadaju na tu zemlju koja u Africi nije ni najsiromašnija, koja nije ni nefunkcionalna, koju ne razdiru ratovi. Početkom 2017. godine je WHO obznanio još jednu epidemiju sa 62 oboljela u području u kojem nije bilo kuge još od 1950. godine, pisao je Express. 

Kongo je sljedeći u kojem se umire od kuge sa 586 oboljelih u pet godina i 67 mrtvih. Slijede Uganda sa 72 oboljela i Tanzanija sa 61, Peru sa 66, osim toga sporadično je slučajeva bilo još u centralnoj Aziji, Kini, Južnoj Americi... Najčešći oblik kuge je onaj bubonski, koji ubija između 30 i 60 posto oboljelih. Rjeđi oblik je plućna kuga.

Zanimljivo je da ljudi kugu mahom ne doživljavaju kao zoonozu iako ju prenose buhe s glodavaca na čovjeka.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar Semtianna
  Semtianna 01:53 11.Svibanj 2019.

  Želiš pronaći ženu za jednu noć? Dobrodošli na > > > www.3xDate.top

 • Sakramenski 07:02 10.Svibanj 2019.

  Mongolija - prag Europe?