Life
1922 prikaza

Zbog siromašnih seljaka Kolumbija je opet kokainsko središte

Plantaža kokaina
WALTER SILVERA/DPA/PIXSELL
Iako se SAD već godinama bori protiv proizvodnje droge, kokaina je sve više

Tijekom proteklih nekoliko godina Kolumbija je preuzela mjesto Perua i postala vodeći svjetski izvoznik kokaina. Narod s Andi je povećao proizvodnju kokaina za 32 posto 2014. godine, a u 2015. je brojka još i veća jer se značajno povećala površina na kojoj se uzgaja biljka koka, a broj malih farmera koji je uzgajaju samo raste.

Tako je Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a pokazalo koliko je neuspješan njihov "Plan Kolumbija" o kojem se hvale već godinama, i s kojim je potrošeno već više od 10 milijardi dolara poreznih obveznika od 2000. godine. 

U unutrašnjosti Kolombije smješteno je Nasa pleme koje se bavi isključivo uzgajanjem koke, i to u komercijalne svrhe, što prije nisu radili. Za njih je koka sveta biljka koju su nekoć uzgajali za osobne potrebe, zbog njezing blagog, stimulirajućeg učinka.

"Koka nije nešto što bi se trebalo prodavati za novce. Ali nemamo drugih opcija. Prije sam uzgajao puno juke i banana, ali morao sam odustati, jer ne možete ništa zaraditi na taj način. Ne dovoljno da možete prehraniti obitelj. Zato sad sadim samo koku", izjavio je jedan farmer čije je priča identična stotinama drugih, koji su se bacili na posao kako bi preživjeli.

Plantaža kokaina | Author: Patricio Crooker/DPA/PIXSELL Patricio Crooker/DPA/PIXSELL

No u tom poslu ih ometa neprijateljski natrojena vojska koja im upada na posjede koje su farmeri spremni braniti do smrti.

"Nikad ne bismo dozvolili vojsci da dođe na našu zemlju. Mi sadimo u ovoj dolini posljednjih šest godina, kako bi uzgojili svete biljke, a oni bi mogli sve to uništiti u roku nekoliko sat", kaže jedan farmer.

Glavni razlog zašto im upada vojska jest potraga za gerilcima koji isto tako ne mare za siromašne seljake. Uglavnom, svima su - ni krvi ni dužni - meta.

"Mi ovdje živimo u crvenoj zoni. Zaboravili smo kako je to osjećati se sigurno. Ali svejedno ćemo braniti zemlju naših predaka sa svojim životima, ako bude potrebno", objašnjava jedan od lokalnih stanovnika, dok drugi potvrđuju njegove riječi.

Rad farmera bi mogao ugroziti mirovne pregovore

Za to vrijeme, na Kubi se vode pregovori između predstavnika kolumbijske vlade i FARC-a, najveće vojne skupine pobunjenika, a ujedno i najveće organizacije krijumčara drogom u Kolumbiji, koja kontrolira oko 70 posto kokainskog tržišta u zemlji, te na taj način zarađuje oko 500 milijuna dolara godišnje.

Iako je jedna od glavnih stavki pregovora smanjenje svih aktivnosti vezanih uz drogu, teško da će svi članovi FARC-a pristati na to, ako uzmemo u obzir da zarađuju sve više i da je tržište stabilno.

Iako potražnja za kokainom puno varira: trenutačno je u padu u SAD-u, dok raste u Europi, potražnja nikad ne jenjava.

Farmeri rade punom parom i odgovara im prodaja FARC-u koji dolazi po gotov proizvod, jer oni sami teško mogu razvoziti druge plodove po okolnim područjima, zbog loših cesta i dalekih udaljenosti. Doduše, postavlja se pitanje, ako se svi bave uzgojem koke, tko će proizvoditi hranu?!

Proizvodnja kokaina u Peruu | Author: WALTER SILVERA/DPA/PIXSELL WALTER SILVERA/DPA/PIXSELL

Uz to, još jedan rastući problem je to što farmeri sve više ulaze u šume i raskrčuju ih kako bi mogli saditi nove biljke, jer su malo plaćeni za svoj težak rad u kojem obično sudjeluju svi članovi obitelji - od najmanjih do nastarijih.

Kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos, kao dio trogodišnjeg plana za uspostavljanje mira, pristao je ne dirati veliku površinu zemlje, što je FARC-u omogućilo da neometano radi bez straha da će im vojska upasti i zaplijeniti proizvode.

Znači, vosjci su zavezane ruke kad je riječ o velikim igračima, pa se svako toliko obrušavaju na male.

Unatoč tome što svi znaju što se zbiva u demilitariziranim zonama, nitko iz vlade ne želi biti taj koji će prvi onemogućiti možda konačni završetak ratovanja u kojem je živote izgubilo 220.000 ljudi, a u kojem su brutalne ratne zločine u jednakoj mjeri počinile obje uključene strane.

"Vlast nam kaže da ne uzgajamo koku i da je ne prodajemo gerilcima, no istodobno država nije prisutna ovdje" kažu ogorčeni farmeri kojima nitko ne pomaže.

Iako sami dobivaju najmanje od profita koji se ostvaruje prodajom kokaina, oni su ti koji preuzimaju najveći rizik, jer su meta za obje suprotstavljene strane, piše Daily Beast. I ne vide da bi se to u bližoj budućnosti ikako moglo promijeniti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.