Life
4194 prikaza

Zbogom, Putine! Ruski tajkun gradi novu Rusiju na Pacifiku

Vladimir Putin vojna parada
MAXIM SHEMETOV/REUTERS/PIXSELL
Bogataš i odani rojalist želi obnoviti rusku monarhiju daleko od hladnoće i snijega Moskve

Ruski milijunaš je ovih dana u uznapredovalom stadiju pregovora s vlastima državice Kiribati o najmu trojca nenaseljenih otoka i uspostavljanju alternativne Rusije i povratku monarhije.

Anton Bakov i supruga Maria planiraju ponovno uspostaviti carstvo obitelji Romanov na tri udaljena otoka u bespućima južnog Tihog oceana, a žele uložiti stotine milijuna dolara u gospodarstvo siromašne države. Otkako su rusku monarhiju svrgnuli boljševici revolucijom 1917. godine, brojne organizacije pokušale su vratiti i oživjeti monarhiju. Bakov, inače poznati poslovni čovjek i uvjereni monarhist, posvetio je svoj život povratku monarhije.

Tijekom godina je tražio mjesta gdje bi oživio rusku monarhiju, a svojevremeno je razmišljao čak i o Crnoj Gori.

Međutim, čini se da je sada našao idealnu lokaciju. Predložio je vlastima da mu iznajme otoke Malde, Starbuck i MIllenium kako bi ih koristio za bazu nastanka alternativne Rusije. Svi otoci su potpuno nenaseljeni i neizgrađeni, a ponuda kakvu je Bakov stavio na stol najveće je ulaganje u Kiribate u povijesti. "Privlače nas Kiribati zbog prekrasne klime, nenaseljenih i prostranih otoka te malog broja stanovnika. Svima bi koristilo naše ulaganje", rekao je Bakov za britanski Guardian.

Antonov sin Mikhail, prvi je kontaktirao vlasti Kiribata s prijedlogom za ulaganje, a kiribatski predsjednik Taneti Mamau trebao je obići sva tri otoka kako bi procijenio hoće li i stvarno dopustiti ogromno ulaganje u njegovu malu državu. Konačna odluka bi trebala pasti negdje krajem veljače ove godine nakon što se predsjednik i ministri vrate s posjeta otocima.

Oboljeli od antibiotski otporne tuberkuloze u zemljama trećeg svijeta | Author: DFAT Australia/ CC BY 2.0 DFAT Australia/ CC BY 2.0

"Želimo izgraditi zračne i morske luke, solarnu elektranu, bolnice, škole i stambene jedinice za zaposlene. Krajnji cilj bit će gradnja ekološki prihvatljivih hotela i tvornica za preradu ribe. Htjeli bismo razvijati i tropsku poljoprivredu, ali i rusko kraljevsko sveučilište", kaže Bakov.

Radovi na otocima bi trajali desetak do petnaest godina, procijenio je Bakov, a prema nekim analizama bi zapošljavali do 1.000 lokalnih stanovnika. U prvoj fazi bi dali vlastima oko 120 milijuna dolara, a zatim bi uložili još 230 milijuna dolara za izgradnju infrastrukture na otoku Malden. Otoci bi trebali poslužiti kao temelj novog carstva Romanovih, sam Bakov misli da neće doći previše Rusa zato što klima nimalo ne odgovara Rusima.

"Ekvatorska klima ne odgovara Rusima i smatramo da bi iseljavanje u Australiju i na Novi Zeland moglo ostati znatno poželjnije. Izravna novčana ulaganja iz Rusije mogla bi biti puno veća nego imigracija stanovnika", kaže Bakov.

Emil Schutz, zastupnik u kiribatskom parlamentu kaže da njegova zemlja gotovo očajnički treba vanjska ulaganja. "Otkako smo stekli nezavisnost, tražimo ulagače, a nitko nije bio pretjerano zainteresiran. Mislim da je dobro da se netko odlučio nešto raditi s tim otocima koje država ne koristi i nitko ne živi tamo", rekao je on. Osim toga, Schutz priča da ih ne brine previše to što Bakov želi ponovno uspostaviti rusku monarhiju.

Uvjeren je da su takve priče prenapuhane, a da je vlastima puno bitnije koliko novca Bakov želi uložiti. Uspostavljanje monarhije je na dalekom drugom mjestu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • 18071966 12:59 26.Siječanj 2018.

    U slučaju da UK Kruna i pristane na taj prijedlog (zna se da London voli lovu, op.a.), sve to bitno ne mijenja na stvari, jer bi u tom slučaju ta takozvana ruska kruna Romanova, tj. njeni pripadnici, bili u vazalnom ... prikaži još! odnosu pod Krunom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske i to de facto i de iure. Lako provjerljivo.(Y)

  • 18071966 12:57 26.Siječanj 2018.

    Republika Kiribati je bila kolonija Ujedinjenog Kraljevstva sve do 1979. godine kada su stekli neovisnost. Međutim, Kiribati je članica Britanske zajednice naroda (Commonwealth), Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke. U zajednicu Ujedinjenih Naroda primljen je 1999. godine. Znači, britanska Kruna, ... prikaži još! tj. Queen Elizabeth II. prvo mora odlučiti, slaže li se s namjerom Vlade Kribatija i s ruskim ulagačima, jer je UK Kraljica kraljuje i Commonwealthom, pa tako i Kiribatijem.