Life
12076 prikaza

Žene nacista: Nisu smjele biti mršave da mogu puno rađati

Žene u nacističkoj Njemačkoj
screenshot/youtube
Hitler je u njima vidio oslonac društva, a naprosto nije smatrao da one trebaju raditi, već im je zadatak bio rađati što više djece

Kao i u svemu drugome u životu, nacisti su vrlo dobro znali što žele od svojih žena i nisu se nimalo libili to direktno tražiti. 

Najbitnija uloga žena je svakako bila ona majčinska, koja bi za posljedicu povećavala arijevsku rasu, donijela više radne snage i omogućila Nijemcima da zavladaju svijetom kao superiorni. 

Jedan od prvih zakona koje je Hitler donio bio je onaj iz 1933., tzv. Zakon o poticanju na brak. Prema njemu, država je pozajmljivala 1000 maraka, što je tada iznosilo prosječni devetomjesečni prihod. Čak 800 tisuća novopečenih bračnih parova to je objeručke prihvatilo. Osim toga, postojao je i način kako se moglo izbjeći vraćanje novca - rođenje jednog djeteta smanjivalo je dug za 25 posto, dvoje djece 50 posto, a s njih četvero cijeli bi dug bio izravnan - što je bio vrlo učinkovit način poticanja nataliteta.

Postojao je i dugoročni cilj - kako je Njemačka rasla bilo joj je potrebno sve više vojnika, jer je rastuća populacija zahtijevala da mladi dječaci postanu vojnici, a mlade žene majke. Da se ideja "lebensrauma" ostvari, Njemačkoj je bilo potrebno toliko veliko stanovništvo koje može popuniti ogromne praznine istočne Europe.

Ta je politika uzela toliki zamah da se 1943. razmišljalo i o uvođenju zakona prema kojem bi svaka plodna žena morala imati četvero djece, od kojih bi njihovi očevi morali biti "rasno čisti". Heinrich Himmler, vođa SS, bio je velik zagovaratelj te ideje. Otac te djece nakon ispunjenja kvote s jednom ženom tada bi bio "pušten" iz braka kako bi mogao oploditi još žena. Ipak, zakon nije nikad odobren jer se strahovalo da bi rezultirao društvenom anarhijom.

Na rođendan svoje majke 12. kolovoza, Hitler koji je cijeli život veličao i patio za njom, odlučio je dodjeljivati tzv. Majčinski križ ženama koje su izrodile najviše djece.

Majčinski križ koji je Hitler dodjeljivao ženama | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube

Zlatni križ bi dobile žene koje su rodile čak osmero djece, srebrni se dobivao za šestero djece, dok je brončani bio namijenjen onima sa "samo" četvero djece. 

Izuzev nekoliko specifičnih poslova, Hitler nije vidio nikakvog smisla u tome da žene rade, njihova je uloga bila biti odlične majke i supruge svom mužu, a to su mogle biti jedino ako su apsolutno posvećene kućanstvu, djeci i njemu. Od najranije dobi djevojčice se u školama učilo kako se sve "dobre Nijemice" trebaju udati mlade te usrećiti svom supruga.

"Misija je žena da budu lijepe i donose djecu na svijet. To uopće nije tako nemoderno kako se čini. Ženka ptića uljepšava se za svog mužjaka i za njega nese jaja. U zamjenu, mužjak se brine o njoj skupljajući hranu i čuva je od neprijatelja" - Joseph Goebbels 1929.

U Weimarskoj Njemačkoj bilo je oko 100 tisuća ženskih učiteljica, 3000 doktorica te oko 13 tisuća glazbenica. Već kroz nekoliko mjeseci nakon Hitlerovog dolaska na vlast, brojne žene doktorice i državne službenice su dobile otkaz, a to je isto slijedilo i odvjetnicama. Početkom Drugog svjetskog rata rijetke su žene imale posao s punim radnim vremenom. Ipak, zbog nedostatka osposobljenih ljudi, 1937. je donijet zakon prema kojem su žene morale odraditi "godinu dužnosti", u kojoj su patriotski trebale besplatno raditi kako bi pomogle nacističkom "ekonomskom čudu".

Kao kućanicana i majkama, život im se mogao lagano kontrolirati, a savjetovalo im se da ne nose šminku ili hlače. Nije bilo dopušteno bojati kosu ili nositi minival, jer se vjerovalo kako to može imati loš utjecaj na zdravlje, a posljedično i na plodnost. Ženama se strogo zabranjivalo mršavjeti - jer se smatralo kako je jača građa najbolja za donošenje zdrave i jake djece na svijet, a mršave žene će imati puno komplikacija u trudnoći. Iz istog razloga nije se smatralo dobrim da puše.

Pogledajte video:

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Dosta 16:58 14.Rujan 2016.

    U nedostatku inteligencije uvijek neinteligentni pribjegavaju nacizmu i ostalim sličnim sra.jima,kojima prvo opiju istomišljenike istog nivoa.Kasnije kad zavlada strah,ode sve u T.P.M-ine.