Life
3041 prikaza

"Živimo u 5 kvadrata, tretiraju nas kao životinje"

Ilustracija otete žene
Thinkstock
Policija otkriva brojne slučaje izrabljivanja radnika i sustavnog seksualnog zlostavljanja

Osam osoba je uhićeno i pokrenut je pravni postupak protiv čak 33 poljoprivredne tvrtke diljem Sicilije, nakon što je niz istraga lokalne policije otkrio 227 radnika migranata koji su zarobljeni u uvjetima prisilnog rada, prenosi Guardian.

Policija je provodila racije na 40 farmi između travnja i kolovoza kao odgovor na istraživanje časopisa Observer gdje je otkriven prisilan rad i seksualno iskorištavanje Rumunjki zaposlenih kao sezonske poljoprivredne radnice u Ragusi, jednoj od najvećih talijanskih regija za proizvodnju povrća. Utvrđeno je da samo dvije farme rade pravilno, navodi Antonino Ciavola, šef policije. Kazao je kako je bio šokiran uvjetima u kojima su ljudi, uključujući i niz Rumunjki, bili prisiljeni živjeti i raditi.

"Od 40 farmi koje smo posjetili, samo su dvije bile u redu. U ostalih 38, pronašli smo radnike koji žive i rade u užasnim uvjetima, žive u kolibama bez grijanja ili vode. Neki od vlasnika koje smo uhitili nisu ni mislili da čine zločine. Vidjeli su sebe kao dobročinitelje, pružajući ljudima rad i krov nad glavom bez obzira na to jesu li tada izrabljivali radnike."

Mreža krijumčara

Prekršaji su također otkrili mrežu regrutiranja iz Rumunjske u staklenike Sicilije, gdje Rumunjke pozivaju susjede i poznanike da se prijave za radu staklenicima Raguse

"Ako se to dokaže na suđenju, ono što gledamo je fenomen trgovanja ljudima unutar EU", izjavila je tužiteljica Valentina Botti, koja u ime zatočenih Rumunjki provodi nekoliko optužnica za seksualno zlostavljanje i izrabljivanje radnika.

U ožujku je Observer otkrio kako je do 5.000 Rumunjki zaposlenih na farmama u Ragusi suočeno s uvjetima prisilnog i teškog rada. Intervjui sa ženama detaljno su opisali rutinske seksualne napade, prisilni rad od 12 sati po ekstremnoj vrućini bez vode, neisplate plaća i života u ponižavajućim uvjetima. 

Talijanske vlasti kažu kako su poduzele niz mjera za zaustavljanje zlostavljanja s kojima su suočeni rumunjski radnici. U 2014. odbor za ljudska prava Senata pokrenuo je istragu, a izaslanstvo ministara sastalo se s rumunjskim političarima koje je premijer Sorin Grindeanu poslao u Ragusu.

Ipak, talijanski tužitelji i aktivisti za građanska prava upozoravaju da ove mjere nisu bile dostatne i da tisuće rumunjskih žena i djece i dalje žive i rade u katastrofalnim uvjetima u cijeloj regiji.

"Znamo od socijalnih radnika i skupina koje izravno surađuju s tim ženama da je zlostavljanje i eksploatacija i dalje u tijeku, ali nismo stvorili uvjete u kojima se žene osjećaju sigurno da istupe protiv izrabljivača", rekla je Botti.

Prihvaćeno ponašanje

"Većina sada prihvaća zlostavljanje kao osobnu žrtvu koju moraju izdržati ako žele zadržati svoje poslove, a implikacija za mnoge gubitak je radnih mjesta i to je poražavajuće. Strah od gubitka posla i implikacije za njihove obitelji drži ih u zarobljeništvu."

Jedna Rumunjka pristala je anonimno razgovarati i kaže kako živi s mladom kćerkom u odmaralištu na izoliranoj farmi.

"Ništa se nije promijenilo", rekla je. "Nastavljamo živjeti u pet četvornih metara kabine s našom djecom. Djeca ostaju u staklenicima cijeli dan. Ovdje nas ne tretiraju kao ljude. Ponašaju se prema nama kao životinjama."

Sindikati ističu da Ragusa trenutačno zapošljava samo tri inspektora rada za pokrajinu s više od 5.000 farmi.

"Tri osobe ne mogu ​​da sami pregledaju tisuće farmi", rekao je Giuseppe Scifo, provincijski tajnik CGIL-a, najvećeg talijanskog sindikata.

Prema INPS-u, tijelu državne uprave koje nadgleda socijalnu sigurnost, samo 32 ragusanska poljoprivredna gospodarstva radu u skladu s nacionalnim standardima rada.

"Istina je da danas dobar dio poljoprivrednih gospodarstava u Ragusi temelji se na eksploataciji rada. Ako bi vlasti trebale provjeriti i kazniti sve tvrtke koje krše zakone o radu, gospodarski sustav regije bi se srušio ", rekao je Scifo. "Ljudi jednostavno okrenu glavu

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.