Life
442 prikaza

Život u mukama: Živi s ekstremnim umorom već 17 godina

Ljudski mozak
Thinkstock
Zasad ne postoji lijek niti zahvat koji može otkloniti ovakve smetnje

Prije 17 godina, 1999. godine, Danny se našao usred svađe u toaletu noćnog kluba. Slavio je prijateljev 21. rođendan u Londonu, bio je pijan i pun samopouzdanja.

"Ne mogu mi ništa!", uvjeravao je svog prijatelja. Svađa je ubrzo prerasla u tučnjavu kada je Danny udario jednog od muškaraca s kojima se posvađao. 

Bila je to, kaže Danny, 'najveća pogreška koju je ikada napravio'. Nakon što je udario muškarca, sva petorica su skočila na njega. Dannyjeve ozljede bile su ozbiljne. Proveo je tri tjedna u komi, a doktori su se bojali da je oštećenje mozga preveliko. No, Danny se probudio. 

Morao je ići na rehabilitaciju, a nakon nekog vremena vratilo mu se pamćenje. Ipak, jedan simptom je i dalje ostao - strašna, konstantna iscrpljenost

Sedamnaest godina kasnije još uvijek je osjeća - strahovit umor koji mu zbuni um u toj mjeri da nije u mogućnosti izvršavati svakodnevne obveze. Kada se pojavi, zaboravlja osobne informacije kao što je e-mail lozinka ili na povratku s posla sjedne na krivi bus. Jednostavan telefonski razgovor s bankom iscpri ga i ostavi zbunjenog. 

"Iskreno, može se pojaviti bilo kada i bilo gdje", kaže Danny i objašnjava da je jedina terapija leći u tišini i dozvoliti mozgu da se odmori. 

Liječnicima je trebalo nekoliko godina da otkriju pravi uzrok Dannyjevog umora. Neurološka oštećenja bila su velika i sada sprečavaju Dannyja da vodi aktivan život. 

Ovakva oštećenja može prouzročiti moždan udar ili multipla skleroza. No, manjak razumijevanja o ovom problemu znači da mnogi ne dobivaju adekvatnu pomoć i podršku.

Danny danas radi u neprofitnoj organizaciji koja pomaže osobama s ozljedama mozga. Tvrdi kako više nije aresivna osoba koja je prije 17 godina započela svađu u londonskom klubu. 

Kaže kako je susreo mnoge osobe s njegovim problemom - osjećaju se iscrpljeno i umorno, a ne znaju zašto. 

Donna Malley iz Centra za rehabilitaciju napominje kako studije pokazuju da čak 60 posto pacijenata s ozljedom mozga prijavljuju umor kao jedan od glavnih simptoma. Ipak, čak niti klinike koje rehabilitiraju pacijente ne pričaju o kroničnom umoru. 

Glavni razlog je, tvrde stručnjaci, što mnogi miješaju umor prouzročen svakodnevnim obavezama s umorom uzrokovanim ozljedama mozga. No, razlika je velika. Većina može unaprijed reć da će biti umorni u petak popodne nakon napornog tjedna, no umor uzrokovan ozljedom mozgom pojavi se bez ikakvog upozorenja i utječe na sposobnost osobe da normalno funkcionira. 

Danny opisuje kako ova vrsta umora ima i druge simptome.

"Ne da vam se ništa raditi. Ne osjećate entuzijazam, nedostaje vam motivacije."

"Umor prouzročen ozljedom mozga često znači da ne možete raditi. Vidjeli smo slučajeve gdje je utjecao na veze, posao, obiteljski život. Pojedini pacijenti se jednostavno 'ugase', kao da nisu dio ovog svijeta", objašnjava terapeutkinja Natasha Lockyer. 

Iako je ovo čest problem, doktori još ne znaju točan uzrok niti kako ga riješiti

"Moguće je da su određeni živci ozlijeđeni i mozak ne može efektivno prenositi informacije pa se brže umori", kaže Donna Malley. 

Zasad ne postoji lijek niti zahvat koji može otkloniti ovakve smetnje. Terapeuti savjetuju pacijente da vode dnevnik kako bi otkrili koji simptomi se pojavlju prije umora. To može biti glavobolja, zujanje u ušima... Ako uspiju predvidjeti kada će se umor pojaviti, mogu djelovati - meditirati ili odmoriti kako umor ne bi previše utjecao na svakodnevicu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.