Znanost
2298 prikaza

Smrt nije kraj: Ljude će pokušati vratiti u život

Puls
Pixabay
Biološka tvrtka iz SAD-a dobila je odobrenje za početak testiranja, kako tvrde, revolucionarne metode koja bi mogla regenerirati mozak

Biotehnološka tvrtka iz SAD-a koja želi započeti revolucionarno testiranje kako bi pokušali regenerirati stanice mozga klinički mrtvih ispitanika dobila je etičku dozvolu koja im omogućuje početak projekta

Znanstvenici će raditi testove na 20 pacijenata koji su proglašeni klinički mrtvima zbog traumatskih ozljeda mozga, odnosno trajno su izgubili potencijal za svijest i sposobnost samostalnog disanja. Koristit će kombinaciju terapije koja uključuje ubrizgavanje matičnih stanica u mozak kao i korištenje lasera i stimulacije živaca. 

Sudionici ispitivanja već su odabrani, a trenutačno ih na životu održavaju aparati. Znanstvenici će pratiti njihove funkcije nekoliko mjeseci tražeći znakove regeneracije mozga, osobito u gornjem dijelu leđne moždine. 

Tim vjeruje da će matične stanice 'izbrisati prošlost' te da će pomoći mozgu da započne 'novi život', proces koji možemo vidjeti u životinjskom svijetu kada, na primjer, gušter ostane bez repa te mu izraste novi.

Dr.Ira Pastor, predsjednica uprave Bioquarka, kaže kako je ovo još jedan korak prema pobjedi života protiv smrti.

"Upravo smo dobili odobrenje za prvih 20 ispitanika te se nadamo da ćemo pridobiti još obitelji da sudjeluju u ovom važnom istraživanju. Kako bi odradili ovako složen projekt, kombinirali smo alate biološke regenerativne medicine s drugim postojećim medicinskim uređajima koji se obično koriste za stimulaciju središnjeg živčanog sustava bolesnika s drugim teškim poremećajima svijesti. Nadamo se da ćemo prve rezultate imati u prva dva do tri mjeseca istraživanja", rekla je.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.