Life
551 prikaza

Zloglasni boss u ćeliji je provodio 23 sata dnevno

John Travolta i John Gotti Jr.
Press Association/PIXSELL
Gotti je odrastao u neimaštini u Bronxu u New Yorku s još 12 braće, a njegovi roditelji su bili djeca talijanskih imigranta

Ovih dana počinje dugoočekivano snimanje filma o njujorškom mafijaškom bossu Johnu Gottiju, kojeg će glumiti John Travolta. "Život i smrt Johna Gottija" trebao se početi snimati već više puta, ali je početak snimanja svaki put iz nekog razloga odgađan.

Vođe mafije nikada nisu voljeli publicitet oko sebe, no John Gotti je uživao u medijskoj pozornosti. Želio je da svi znaju da je šef najveće i najutjecajnije organizirane kriminalne grupe, no kada je postojala opasnost od zatvora promijenio je priču. 

Zloglasni Gotti je odrastao u neimaštini u Bronxu u New Yorku s još 12 braće. Njegovi roditelji su bili djeca talijanskih imigranta. Rano je počeo kršiti zakone obavljajući sitne poslove za mafijaše. Ubrzo se pridružio bandi Fulton-Rockaway Boys i napustio školu sa 16 godina. 

Počinio je niz prekršaja, no uspio se držati podalje od zatvora. No, 1968. godine je priznao otmicu kamiona u blizini njujorškog međunarodnog aerodroma Kennedy i morao je odslužiti tri godine. 

Svi ovi zločini su bili minorni naspram ubojstva čovjeka koji je oteo i ubio nećaka šefa kriminalne obitelji Carla Gambina. Osuđen je na samo četiri godine, a budući da je podmitio zatvorske službenike, mogao je posjećivati obitelj i suradnike. 

Nakon izlaska je zaslužio promaknuće i postao vođa Berginove ekipe u Gambino obitelji, najveće i najmoćnije organizirane kriminalne ekipe u zemlji. Nekoliko godina kasnije, preuzeo je kontrolu nad cijelom organizacijom naredivši ubojstvo tadašnjeg mafijaškog šefa Paula Castellana.

Federalna vlada je odlučila stati na kraj njegovim zločinima. Postavili su uređaje za prisluškivanje u prostorijama gdje se Gotti okupljao sa svojim suradnicima. Policajci su prikupili dovoljno dokaza kako bi ga optužili za reketarenje, barem su oni tako vjerovali. 

No, Gotti je na suđenju oslobođen, a mediji su ga prozvali "Teflonski don" jer je vješto izbjegavao osude. Kasnije su otkrili da je podmitio nadzornika porote kako bi mu osigurao oslobađajuću presudu

Gottija su mediji voljeli zbog njegovog posebnog stila i šepurenja. Prikupio je milijune dolara od kriminalnih aktivnosti, a cijelo je vrijeme isticao da naporno radi kao prodavač dijelova za vodovod. Bio je lukav i njegova je zarada bila zamaskirana, a njegovo se poslovanje činilo transparentnim. Stoga je dobio novi nadimak "Dotjerani Don" zbog pametno osmišljenih nastupa u medijima. 

"Postao je prvi medijski don. Nikada nije pokušao skrivati od javnosti da je superšef", rekao je jedan FBI-ev agent koji je radio na njegovom hvatanju. 

Ipak, kada su u tijeku bila suđenja, nije više ponosno isticao svoju ulogu čelne osobe mafije. 

"Šef sam svoje obitelji, moje žene i djece", govorio je Gotti. 

No, Gotti nije mogao proći nekažnjeno za svoje kriminalne aktivnosti. FBI ga se uspio "dočepati" kada  je mafijaš Salvatore "Sammy Bik" 1992. godine svjedočio protiv njega. Porota ga je donijela odluku da je kriv po 13 točaka, dio kojih su bili ubojstvo i reketarenje. Poslali su ga u kaznionicu u Marionu u Illinoisu gdje je bio zatvoren u ćeliji 23 sata na dan.

FBI-ev agent nije mogao skrivati svoje zadovoljstvo što su ga napokon uhvatili.

"Teflon je gotov. Don je prekriven čičkom i sve su se optužnice zalijepile."

Preminuo je 2002. u zatvorskom medicinskom centru u Springfieldu u Missouriju od raka grla u 61. godini. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.