Life
2901 prikaza

Znate li koliko daleko možete stići vlakom za 24 sata?

Hrvatske željeznice
Dusko Marusic (PIXSELL)
Istražite koliko je Hrvatska doista željeznički povezana s Europom

Do većeg dijela Hrvatske vlakom se stiže za četiri sata putovanja, donekih dijelova i za manje od dva, ali do nekih, poput Ploča ili Metkovića treba nam čak i 16 sati. Independentov Indy 100 objavio je interaktivnu kartu Europe na kojoj se može provjeriti koliko se daleko iz koje europske metropole danas može stići ako se putuje vlakom. Peter Kerpedjie sa Sveučilišta u Beču, napravio je pregled dostupnosti željezničkog prijevoza diljem Europe. I dok je zapadna Europa, prvenstveno zbog povezanosti Pariza, Londona i Bruxellesa superbrzim vlakovima, ispala najbolje povezana, srednja Europa svoju odličnu povezanost može zahvaliti svom položaju i blizini najvećih zapadnoeuropskih čvorišta.

Indy 100 citira Kerpedijeva za Washington Post, gdje autor kaže da je bio iznenađen kad je shvatio da je londonskom turistu mediteranska obala dostupna za manje od četiri sata putovanja. Sličan red veličine do Mediterana, što znači i do našeg Jadrana u najvećoj mjeri vrijedi za ostatak srednje i zapadne Europe, a to je već turistički vrlo relevantno. Objektivno velika udaljenost od Pariza do Berlina danas se prevaljuje za nešto više od osam sati, dok je za približno istu udaljenost od Sarajeva do Sofije potrebno čak 46 sati vožnje vlakom. To što je istočna Europa loše povezana, nije nikakvo iznenađenje. Tako se iz Sofije, Talina, Vilniusa ili Rige za 24 sata vožnje vlakom ne može stići nešto posebno daleko od kuće. S izuzetkom Moskve, naravno. Podgorica je ispala najlošije povezana, praktično zarobljena u jugoistočnom dijelu Europe.

Luksuzni vlak koji vozi kroz Ande STIŽE 2017. Tehno Super luksuzni vlak istražuje Ande s noćenjem od 420 eura

Zagreb se, međutim, pokazao kao solidno željeznički povezan sa zapadnom i srednjom Europom i jedino gdje Hrvatska danas doista gadno škripi jest povezanost vlakom s Dalmacijom. Do najvećeg dijela Slavonije stiže se za manje od šest sati, što je vrijeme u kojem se može doseći i pola Mađarske, cijela Slovenija ili dobar dio Austrije. Doći, međutim, do Splita, mnogi iz iskustva znaju da se može pretvoriti u pravu pustolovinu od 10 ili čak 12 sati. Dolina Neretve, pak, kao da je na drugom kraju svijeta jer kroz Hrvatsku do tamo i ne postoji direktna željeznička veza. Sudeći prema karti, iz Zagreba se danas do Berlina, Pariza, Rima ili Bruxellesa vlakom stiže za 16 sati, do Londona za nekih 20-ak.

Sveukupno, u 24 sata putovanja iz Zagreba možemo na zapad stići skoro do Škotske, na sjeveru nam je na dohvat skoro cijeli jug Švedske, na jug cijela Italija bez Sicilije, na jugozapadu se može u zadanom roku stići praktično na samu granicu Španjolske. Čak i cijela Poljska, ako se krene putovati na sjeveroistok Europe, Zagrebu je u dosegu željezničkog prometa unutar 24 sata. S istokom i Balkanom je, međutim, stanje katastrofalno. Zbog stare i istrošene željezničke mreže, putnik iz Zagreba na istok u jednom danu može tek nešto malo ući u Ukrajinu ili Bugarsku, može stići proputovati preko manje od pola Rumunjske, u cijelosti unutar dosega nisu čak niti Crna Gora, Kosovo ni Makedonija.

Direktan link na interaktivnu kartu s opcijama biranja različitih metropola možete naći na ovom linku.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.