Life
11323 prikaza

Zubarica otkrila najveći mit o karijesu

Žena se smije
Thinkstock
Zbog neinformiranosti i vjerovanja u mitove, čak 90 posto svjetske populacije ima karijes

Za velik broj ljudi, zdravlje zubi se čini manje važno od zdravlja ostatka tijela - što je izuzetno pogrešno, objašnjava dr. stomatologije, Ada S. Cooper. Karijes zahvaća gotovo 5 milijarde ljudi, tj. oko 90 posto svjetske populacije, neovisno o dobu ili spolu. 

I dok većina doživljava karijes samo kao "nešto crno" od čega zub počne boljeti, stomatolozi objašnjavaju kako je to kronična bolest koja može dovesti do gubitka zuba, ali biti i uzrokom ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Dr. Cooper smatra kako je neinformiranost najveći uzrok za tako velik broj karijesa, a tome pridonosi i najpopularniji mit o njemu - kako zub boli ako imate karijes.

Naime, osjet bola javlja se tek onda kad je karijes došao do živca, to je već uznapredovao oblik oštećenja zuba i liječenje je zahtjevnije od samog uklanjanja karijesa. Takav zub obično treba endodontski liječiti i na njega se obično preporučuje postavljanje krunice kako bi se dodatno zaštitio.

Djeca nisu sklonija karijesu

Među druge mitove o karijesu spada onaj o tome kako su djeca sklonija njegovom nastanku, već upravo suprotno - kod djece i mladih jače je lučenje sline koja neutralizira kiselinu i tako štiti caklinu zuba, te sprječava nakupljanja plaka. Ono zbog čega djeca i tinejdžeri češće imaju pokvarene zube je unos prevelikih količina šećera te loša higijena zubi - od redovitog pranja do pregleda. 

Sir čuva od pojave karijesa

Jedenje sira povećava proizvodnju alkalne kiseline u ustima i zbog toga je učinkovitije sredstvo u zaštiti zuba od žvakaće gume, tvrde znanstvenici s američke Akademije opće stomatologije. Oni su utvrdili da se žvakanjem sira stvara zaštitni sloj na zubima koji ih čuva od kiselina i nastanka karijesa.

Pogledajte što se zapravo događa kad vam zubar popravlja zub:

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.