Life
14592 prikaza

Bijele mrlje na zubima - zašto ih neki ljudi imaju?

Bijele mrlje na zubima
screenshot/youtube
Riječ je o poprilično čestom stanju koje se naziva dentalna fluoroza

Ako imate bijele mrlje na zubima i to oduvijek - to nije znak za zabrinutost, kažu stomatolozi. Radi se o dentalnoj fluorozi koja se razvija još tijekom djetinjstva, nakon nicanja trajnih zubi.

Službeno se navodi kao razvojni poremećaj u zubima, odnosno caklini koji nastaje zbog prekomjernog unošenja fluorida u organizam tijekom razvoja. Na caklini to poprima izgled tzv. "bijele pjegavosti" na zubu, a nastaje zbog velike količine fluroida u vodi za piće.

Fluoroza cakline nastaje samo u doba formiranje cakline te kao takva ne predstavlja razlog za zabrinutost. No, ako se bijele mrlje javljaju u odraslom životu i to iznenada, tada mogu biti razlog za brigu.

Tada takve mrlje mogu biti simptom ranog karijesa, osobito ako se bijele točke nalaze u samoj blizini zubnog mesa. To se zbiva kad bakterije u ustima, koje su bile ugljikohidratima, počinju lučiti kiselinu koja napada strukturu zuba. Tada se bijela točka javlja kao lezija ispod koje se počinje stvarati šupljina. 

U tom se trenutku proces truljenja zuba još može zaustaviti - ponajprije nanošenjem fluora na bijele točke, što pomaže zubu u zadatku samoizlječenja. 

Pogledajte video:

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.