Style
706 prikaza

"Birkinica" od krokodilske kože prodana za 380.000 dolara

Birkinica od krokodilske kože
Screenshot Youtube
Stopa rasta vrijednosti ove luksuzne ženske torbe brža je od onoga koje je zabilježilo zlato na američkom tržištu

Da je isplativije investirati u Hermesovu Birkin torbu nego u zlato ili dionice nedavno je pokazalo istraživanje online trgovine Baghunter, po kojoj je vrijednost luskuzne torbe u posljednjih 35 godina porasla 500 posto. U prilog tomu ide i informacija po kojoj je "Birkinica" od krokodilske kože s dijamantskim i zlatnim ukrasima nedavno na dražbi u honkonškom Christie'su prodana za vrtoglavih 380.000 dolara. 

Stopa rasta vrijednosti ove luksuzne ženske torbe, prozvane po engleskoj pjevačici i glumici Jane Birkin, brža je od onoga koje je zabilježilo zlato na američkom tržištu.

Birkinica od krokodilske kože | Author: Screenshot Youtube Screenshot Youtube
"Himalaya Niloticus Crocodile diamond Birkin 3", jedan je od najpoželjnijih modela ove skupe torbe, a upravo jedan takav primjerak prodan je anonimnom kupcu u telefonskom nadmetanju na dražbi u Hong Kongu.

Prethodni rekord za drugi model Hermesove Birikin torbe prodan je prije godinu dana za 300.000 američkih dolara, također u Hong Kongu na dražbi koju je organizirala aukcijska kuća Christie's. 

Specifičnost torbe "Himalaya Niloticus Crocodile Diamond Birkin 3" je u tomu što Hermes godišnje proizvede samo jednu ili dvije takve Birkinice. 

No odnedavno se mogu čuti glasine da Hermes tijekom 2017. kani prestati s proizvodnjom ovog modela, zbog upotrebe krokodilske kože u njezinoj izradi. To bi moglo objasniti veliku zainteresiranost za nju kao i visoke cijene koje torba postiže na aukcijama. 

Birkin torbe su zbog cijene postale statusni simbol, a stoje od 7.500 do 100.000 funta. No čak i oni koji je mogu kupiti, moraju se prijaviti na dugu listu čekanja, a od trenutka kada se prijave na red obično dođu za šest godina. 

Kultna torba dizajnirana za 1984. za Jane Birkin nakon njezina slučajnog susreta u zrakoplovu sa Jean-Louisom Dumasom, tadašnjim predsjednikom Hermesa. Nakon što su Jane, tada mladoj majci, iz torbice ispale stvari koje je u njoj nosila, on je komentirao da bi trebala nositi torbu s džepovima, a pjevačica mu je odgovorila da hoće, čim Hermes počne izrađivati takve torbe. Ostalo je povijest. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.