Style
2376 prikaza

Bogataši će za ovaj pogled iskeširati 76.000.000 kuna

Stan u New Yorku
1/8
Brown Harris Stevens Agency
Cijena raste za jedan posto po svakom katu, pa bi tako stanovi na - primjerice 18. katu mogli biti i do 18 posto skuplji od onih na prvom

Prije trinaest godina, kada su Jerry Bovino i njegova supruga Ester kupili sedmerosobni stan tik iznad njujorškog Central Parka, na Petoj aveniji 857, odluku su lako donijeli jer ih je privukao pogled.  

"Prvo što sam učinio bila je šetnja do prozora", rekao je dr. Bovino, umirovljeni kirurg oftalmolog koji također ima stan u Južnoj Floridi i luksuznom skijalištu Aspen, u Coloradu. 

"Bacio sam jedan pogled i rekao - uzimam!"

Ellen DeGeneres Velika strast Style Prodaje luksuzne nekretnine i zarađuje milijune

Dok mnogi apartmani na Petoj aveniji imaju pogled na samo dvije strane svijeta - obično istok i zapad, ovaj stan na 18. katu nudi pogled od 270 stupnjeva - prema zapadu, jugu i istoku, uključujući i jedinstveni pogled iz dnevnog boravka i spavaće sobe na Central park i gusto zelenilo, piše New York Times.

Sada kada su se on i njegova supruga, posrednica za nekretnine i hipoteke, povukli u mirovinu, dr. Bovino prodaje apartman zato da bi mogli biti bliže unucima u Coloradu. Za njega traže 11.500.000 dolara ili oko 76 milijuna kuna.

"Neki su spremni žrtvovati dobar pogled da bi dobili veću kvadraturu stana, ali ovakav pogled stvara iluziju većeg prostora", govori Bovino.

Stan u New Yorku | Author: Brown Harris Stevens Agency Brown Harris Stevens Agency

Zato nije nimalo čudno što pogled na Central Park iz prvog reda ima takvu cijenu. Njegov stan ima površinu od 2000 četvornih što sjedalo u Central Parku ima sjedalo na vrhu. Za usporedbu stan dr. Bovina od cca 185 četvornih metara koji je kupio 2006. godine, s još dvije nekretnine u zgradi - jedna je iznosila 222 četvorna metra i gledala  je na park, također se prodavala se za 11,5 milijuna dolara, a druga je bila manja i imala je 157 četvornih metara ali s pogledom na ulicu i krovove obližnjih kuća, te zaklonjeni gradski pejzaž, prodavala se za 4,2 milijuna dolara. Stručnjak za nekretnine kaže da ovakav neometani pogled na park može podignuti cijenu stana i za 25 posto. 

Zapravo, izravni pogled na Central Park može biti najvredniji sadržaj nekretnina na Manhattanu. Čak i ako imaju tek djelomični pogled na rijeku ili park ili na vizuru grada također mogu postići bolju cijenu.  

Stan u New Yorku | Author: Brown Harris Stevens Agency Brown Harris Stevens Agency
Da bi shvatili koliko su ljudi spremni platiti za najtraženije gradske poglede, Jonathan Miller, predsjednik tvrtke za procjenu Miller Samuel, pogledao je nekoliko zgrada koje imaju zapanjujuće vidike i usporedio prodajne cijene stanova sa sličnim rasporedom prostorija ali u stanovima bez pogleda.

Njujorčani su, otkrio je, uglavnom spremni platiti 10 do 25 posto više za stan koji im omogućuje da s prozora imaju dobar pogled - pa makar to bio brod koji plovi rijekom ili stabla Central Parka.  

Gospodin Miller izračunao je čak i da cijena stanova raste s katovima. Cijena raste za jedan posto po svakom katu, pa bi tako stanovi na - primjerice 18. katu mogli biti i do 17 posto skuplji od onih na prvom. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 10:44 13.Svibanj 2019.

    neš ti pogleda