Top News
1944 prikaza

New York odlučio: I mi režemo CO2! Evo kako...

Zeleni New York
nyc.gov
Zeleni, ekološki New York već za nekoliko godina spektakularno će pokrenuti spašavanje klime, a jedna osoba je ključna

Najveći i ekonomski najutjecajniji grad u SAD-u donio je u četvrtak povijesni zakon kojim se ograničava zagađenje  i nalaže smanjenje emisija stakleničkih plinova.

Gradsko je vijeće je zakon odobrilo glasovanjem 45 prema 2, osim što je osiguralo njegovo usvajanje. Gradonačelnik Bill de Blasio htio je ususret potencijalnom kandidiranju za demokratsku predsjedničku nominaciju 2020. godine pokazati svoj stav o okolišu i globalnom zatopljenju.

"Nalazimo se na rubu klimatske katastrofe, a New York djeluje", izjavio je Corey Johnson, govornik vijeća. "Nadam se da će i drugi gradovi slijediti taj primjer."

To bi mogli nazvati, piše Mother Jones, općinskom verzijom Zelenog New Deal-a kojeg "gura", između ostalog, i Alexandria Ocasio-Cortez - nacionalnog pokreta za industrijski plan s više milijardi dolara za usporavanje promjene klime. Zakoni koje NY planira implementirati predviđaju da će potaknuti tisuće radnih mjesta i olakšati gradu da iskoristi buduća državna i savezna sredstva za projekte čiste energije i infrastrukturu spremnu za izazove klimatskih promjena.

Prosvjedi protiv gradnje sjedišta Amazona u New Yorku Pritisak politike Top News Otjerali Amazon iz grada zbog poreznih olakšica

Mjeru je predstavio zastupnik Costa Constantinides, demokrat iz Queensa, a to je središnji dio niza od šest zakona o klimi koji su zajedno sastavljeni kao tzv. "Zakon o mobilizaciji".

Zakonom se određuju ograničenja emisija za različite vrste zgrada iznad 25.000 četvornih metara;a to je gotovo 70% gradskih emisija. Biti će tu i velikih kazni ako zemljoposjednici i građevinari krše zakone. Počevši od 2024. godine, zakon predviđa da će stanodavci obnoviti zgrade s novim prozorima, sustavima grijanja i izolacijom koji će smanjiti emisiju štetnih plinova za 40% u 2030. godini i udvostručiti rezove do 2050. godine.

Zeleni New York | Author: Pinterest Pinterest

"Ovaj zakon će radikalno promijeniti otisak već izgrađenog okoliša i dugoročno će se isplatiti s očekivanim rastom troškova energije i novim poslovnim mogućnostima koje će generirati ta napredna razmišljanja i radikalna politika “, rekao je Timur Dogan, arhitekt i građevinski znanstvenik na Sveučilištu Cornell.

Njegovi predlagatelji zakon propisuju kao najveći pojedinačni pokušaj za smanjenje zagađenja klime u bilo kojem gradu u svijetu do sada. Nova pravila stvorila bi potražnju za više od 3600 radnih mjesta godišnje, po jednoj procjeni, i još 4400 radnih mjesta u održavanju, uslugama i poslovanju, potaknuta velikom razinom ulaganja koja su potrebna za postizanje ciljeva redukcije emisije.

Donald i Melania Trump Bijela kuća Top News Trumpa ne mogu srušiti ni radikalna ljevica ni socijalizam

"Tržišni signali poslani ovim zakonom su značajni", napisala je Nilda Mesa, viša znanstvena suradnica na Sveučilištu Columbia i bivša direktorica Ureda za održivost gradonačelnika. "Najveće tržište nekretnina u SAD-u tražit će proizvode i usluge za smanjenje energije."

Druge komponente Zakona o mobilizaciji uključuju zakon kojim se gradu nalaže da u iduće dvije godine dovrše studiju o izvedivosti zatvaranja svih 24 elektrana na naftu i plin u gradskim granicama te da ih se zamijeni obnovljivim izvorima energije i baterijama. Još dva zakona zahtijevaju određene zgrade da pokriju krovove s biljkama, solarnim panelima, malim vjetroturbinama ili mješavinom triju.

To će skupo koštati stanodavce. Ured gradonačelnika procjenjuje, a The New York Timesu donosi, da će ukupni troškovi nadogradnje potrebni za ispunjavanje novih zahtjeva dosegnuti 4 milijarde dolara.

Zeleni New York | Author: nyc.gov nyc.gov

Odbor za nekretnine u New Yorku, snažan lobi koji zastupa velike investitore i vlasnike nekretnina, prošle se godine izjasnio protiv zakona, tvrdeći da je osigurao previše izuzeća za manje zgrade i stavio nepravedan teret na velike vlasnike.

Zakoni koji su izostavljeni iz Zakona o mobilizaciji su mnogobrojni. Paket ne uključuje postojeći zakon kojim se predlaže osnivanje nove gradske agencije za usmjeravanje i nadzor napora prilagodbe u New Yorku.

Drugi prijedlozi tek trebaju biti uvršteni u zakonodavstvo. To uključuje plan za zatvaranje zloglasnog zatvora na otoku Rikers i pretvaranje pogona od 413 hektara u solarnu farmu, postrojenje za pročišćavanje vode i nacrt proizvodnog čvorišta energije vjetra na industrijskoj rivi Brooklyna u kvartu Sunset Park.

Prosvjedi Demokratskih socijalista SAD-a Popularna ideologija Top News Pet mitova o socijalizmu, iznenadit će vas

Dok New York City radi na agresivnim smanjenjima emisija povećava se vjerojatnost da će i drugi veliki gradovi usvojiti slične politike, no sama smanjenja emisija malo će doprinijeti zaustavljanju rastućih globalnih temperatura i kasnijim ekstremnim vremenskim uvjetima i porastu razine mora. 

Ipak, podupiratelji zakona bili su oduševljeni u četvrtak.

"Nije svaki dan industrija nekretnina gubi veliku borbu i nije svaki dan jedan od najvećih svjetskih gradova prolazi kroz plan maksimalnog "pozelenjivanja", kaže Pete Sikora, viši savjetnik za klimu. "Ovdje se oboje dogodilo u isto vrijeme."

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 17:24 20.Travanj 2019.

    trump zagaduje zrak