Style
8270 prikaza

Evo zašto neboderi u Hong Kongu imaju rupe

Rupe u zgradama Hong Konga
1/4
Pixabay
Legende kažu da neboderi bez rupa imaju probleme - ne rade im liftovi, a i oko njih svima loše ide

Brojni honkonški neboderi imaju rupe koje se na prvi pogled protive zdravoj pameti. Zašto bi itko tako strukturalno oslabio neboder postavljanjem velike rupe po sredini zgrade?

Kako piše portal 99percentinvisible, riječ je o drevnoj kineskoj mudrosti feng shui koja je odgovorna baš za takve rupe nazvane "zmajska vrata". Kineska mitologija kaže da zmajevi svakog dana kreću s planina prema moru kako bi se napojili, a veliki blokovi zgrada bi ih sprječavali u tome. Vjeruje se kako zmajevi donose sreću, a činjenica da im se zatvara put prema vodi - donosi nesreću. Upravo zbog toga, arhitekti postavljaju tako velike rupe u zgradama, a sve u skladu s feng shuijem.

"Zapadni skeptici odbacuju feng shui, ali u Hong Kongu, sve se to ozbiljno shvaća", kaže Megan Belt.

Neboderi s rupama u Hong Kongu | Author: Wikipedia Wikipedia
Nakon kineske kulturalne revolucije, feng shui je u najvećem dijelu Kine završio u ropotarnici povijesti, ali u Hong Kongu, tada britanskoj koloniji, to drevno učenje uspješno je nastavilo svoj život. Svojevremeno je čak i New York Times pisao o arhitektonskim podvizima u Hong Kongu.

Urbane legende kažu da u sjedištu bankarskog diva HSBC-a, izgrađenog u osamdesetima za nešto manje od milijardu dolara, čak ni dizala ne idu savršeno ravno zbog praznovjerja da se zli duhovi mogu kretati samo u ravnoj liniji. S druge strane, toranj Bank of China, prepun je ravnih linija i trokutastih ploha. Zbog toga mnogi kažu da više nalikuje odvijaču koji izvlači bogatstvo iz Hong Konga. Loš feng shui obiju zgrada mnogi smatraju razlogom zbog kojeg kompanije koje ih okružuju ne posluju dobro.

Drugo popularno vjerovanje je da će zgrade koje gledaju prema oštrim bridovima tornja imati lošu sreću. Lippo centar gleda upravo prema jednom od bridova tornja. Prijašnji vlasnik, propali australski biznismen Allen Bond, morao je prodati zgradu nakon što je ušao u financijske probleme.

Stoga danas nije ništa neobično kada u kompanije u Hong Kongu dio svog godišnjeg budžeta odvajaju i za feng shui

Sjedište lokalnih vlasti nekad je smatrano najboljom lokacijom prema feng shiju, ali otkako je izgrađen bankarski toranj, pogodila ga je Margaret Thatcher i njezini bolni rezovi u osamdesetima.

Zbog svega toga, toranj Bank of China, najčešće zjapi prazan.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.