Style
16531 prikaza

Kapela Svetog Križa: Nikad viđena crkva u stijeni

Kapela Svetog Križa
1/13
opaworks.com
Cijena izgradnje ove kapele nije poznata, a arhitekti su ista ekipa koja je osmislila arhitektonsku senzaciju, kuću Casa Brutale

Ova kapela Svetog Križa, jednog dana kada bude sagrađena sigurno će biti najinovativnija vjerska zgrada na svijetu.

Kapela Svetog Križa | Author: opaworks.com opaworks.com
Arhitekti koji stoje iza ovog dizajna dolaze iz studija OPA i LOOM Designa. OPA studio je u središte pozornosti dospio prošle godine kada predstavili, ali još uvijek nisu sagradili, kuću Casa Brutale, koja bi se također trebala napraviti u stijeni, poput kapele Svetog Križa.

OPA studio specifičan je po svom načinu rada. Naime, njihove ideje vrlo su izazovne, pa s gradnjom ne kreću dok ne nađu investitore, koji su spremni uložiti novac kako bi se njihove zamisli realizirale.

Casa Brutala će se vrlo vjerojatno graditi u Libanonu, a za kapelu Svetog Križa se još čeka investitor.

Kapela Svetog Križa | Author: opaworks.com opaworks.com
U radovima OPA-e se izrazito prepoznaje brutalizam, stil arhitekture poznat po korištenju lijevanog betona, kojeg je u modernoj arhitekturi među prvima predstavio slavni Le Corbusier.

Također još jedna specifična stvar kod OPA-e je što se njihove ideje savršeno stapaju s okolišem u kojem se nalaze, što se vidi prema nacrtu za kapelu Svetog Križa, čija izgradnja neće narušiti prvobitni izgled lokacije na kojoj će se graditi.

Kapela Svetog Križa | Author: opaworks.com opaworks.com
Kapela bi trebala biti napravljena od stakla, drva i betona. Oblik križa koji se vidi izvana nastavlja se i s unutarnje strane zdanja koja je podijeljena u tri dijela.

Za crkve i kapele nije neobično da se grade u obliku križa, ali kapela Svetog Križa bit će prva koja se u obliku križa gradi okomito, a ne horizantalno kako su se crkve i kapele u obliku križa do sada gradile.

Kapela Svetog Križa | Author: opaworks.com opaworks.com
Prema zamisli arhitekata, kapela Svetog Križa bila bi mjesto molitve, meditacije, ali prostor u kojem se mogu organizirati razni vjerski obredi, te vjenčanja.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.