Style
13136 prikaza

Kako izgleda život u najskupljem gradu na svijetu

Singapur
1/8
Thinkstock
Uvijek je visoko i na ljestvici najugodnijih mjesta za život i posao, a to ima svoju cijenu - dvije godine za redom proglašen je najskupljim gradom na svijetu

To je grad s jako puno zelenila, cestama također ukrašenim zelenilom kojima jure automobili, ulice su toliko čiste kao da ih nevidljiva vojska stalno mete. Tu žive gotovo svi iz azijskog entiteta i to u savršenom suživotu sa strancima koju tu rade, žive i odgajaju svoju djecu. Svi oni žive bez straha od nasilja ili kriminala, a parkovi, muzeji, kulturne ustanove i arhitektura je prava, svjetska klasa.

Singapur | Author: nph/NordPhoto/PIXSELL nph/NordPhoto/PIXSELL

Postoji razlog, odnosno više njih zbog kojih je Singapur uvijek visoko na ljestvici najugodnijih mjesta za život i posao, a to ima svoju cijenu - dvije godine za redom proglašen je najskupljim gradom na svijetu.

"Singapur nudi brojne mogućnosti, sve koje njegovi stanovnici mogu zamisliti. Osim toga Singapur je briljantna lokacija za sve one koji se u Aziji bave biznisom, jer Singapur pokriva cijeli kontinent", kaže Richard Martin, stručnjak za poslovanje u inozemstvu.

No, svaka 'utopija' ima loše strane, pa tako i 'savršen' život u Singapuru. Pomalo se počinje nazirati neodobravanje za velikim brojem stranaca koji rade u Singapuru, piše BBC, jer je od 5.6 milijuna stanovnika Singapura čak 1.32 milijuna stranaca. Pored njih tu su i 600.000 stalno zaposlenih stranaca, što u Singapuru znači da je riječ o obrazovanijim radnicima iz inozemstva koji su više plaćeni, a za to im samo treba radna viza.

Singapurske vlasti su zato prije dvije godine uvele novi zakon po kojem poslodavci poslove koji se mjesečno plaćaju ispod 8.760 dolara prvo dva tjedna moraju ostaviti otvorena za domaće stanovnike, a tek nakon dva tjedna ukoliko ne nađu ono što traže mogu ih ponuditi strancima.

Potraga za poslom

Unatoč tomu Singapur je i dalje magnet za talente iz inozemstva, naročito one iz područja marketinga, financija i IT-a. Velike svjetske korporacije praktički su zauzele grad - Microsoft, American Express, Bain & Co, Gunvor Group, Capital Land, DBS Bank, BBDO, McCann-Erickson i Edelman. Slično je i s medijima. Svoje kuće u Singapuru imaju BBC, ESPN, Discovery Channel, Asian Food Channel...

Dobra vijest za one u Singapuru je da su im plaće općenito visoke i ne postoji trend pada plaća. Prema statistici HSBC-a, pola stranaca koji tamo rade imaju godišnju plaću veću od 183 tisuće dolara. Više od 60 posto njih s takvom plaćom su rekli kako je to puno veća plaća od one koju bi imali da su ostali raditi u svojoj domovini.

Međutim, sve strana roba u Singapuru je skuplja, poput automobila i alkohola, a i troškovi života su daleko skuplji nego drugdje.

Novac je važan

Osim kućanstava, automobila i alkohola, u Singapuru se najviše novca izdvaja za privatne škole i medicinske usluge, kao i neka sitna zadovoljstva. Primjerice, bocu nekog boljeg vina platiti ćete puno više nego u većini zemalja.

Porezi na uvozne automobile su ogromni, ali i sve ostalo vezano za aute naprosto odvlači ljude od posjedovanja auta. Cestarine, održavanje auta, benzin i cijene parkinga su jako visoke. Samo dozvola, koja vrijedi deset godina košta oko 40 tisuća američkih dolara, dok malo bolji auto, recimo BMW 320i sedan košta 162,220 dolara.

Dvosobni stan, malo bolji u centru Singapura košta oko 7.300 dolara mjesečno. Postoje i jeftinije varijante, ali skromnije i dalje od centra grada. Stoga strani radnici nastoje s poslodavcima dogovoriti da im poslodavci plaćaju stanarinu, ali to uspijeva samo visoko pozicioniranim šefovima i velikim kompanijama. Kompanije u pravilu više vole davati veće plaće umjesto plaćanja stanarine.

Što očekivati

U Singapuru skoro svi govore engleski. Administracija je prava blagodat u usporedbi s mnogim zemljama – ukoliko ste stigli s urednom radnom dozvolom i vizom, vrlo brzo ćete dobiti i sve ostalo poput bankovnih računa, kartica, internet usluge, tv usluge, zdravstvene usluge itd..

Singapur se smatra jednim od sigurnijih gradova u Aziji, a selidba, traženje stana i obavljanje papirologije najbrže je na cijelom kontinentu, odnosno nijedan drugi veliki grad u Aziji nema tako brzu administraciju.

Prednosti i mane svakodnevnog života

Osim već nekih navedenih prednosti postoje i mane života u Singapuru. To definitivno nije grad za one koji su navikli na klasične temperature i godišnja doba. Singapur naime nema klasične promjene godišnjih doba i prosječna temperatura je 30 stupnjeva Celzijusa. Vlaga je konstantno na 80 posto, a između studenog i siječnja pada najviše kiše.

Također, život u stalnom konzumerizmu mnogima postane naporan nakon nekog vremena. Singapur je krcat shopping centrima, u kojima vlada neopisiva gužva, naročito kada su sniženja ili nove stvari poput dolaska novog iPhonesa ili nove Vuittonove torbe.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.