Style
8397 prikaza

Kako nastaje najbolji i najskuplji pršut na svijetu

Najskuplji pršut
1/7
Getty images
Na jugu Španjolske uzgajaju se autohtone svinje - pjegavi Jabugo, koje se hrane samo žirom i hranom iz šumskih pašnjaka

Šunka ili jamon (hamon), odnosno pršut, na Iberijskom se poluotoku suši i konzumira već barem 2000. godina. Rimski pjesnik Marko Valerije Marcijal još je u 1. stoljeću opisao kako se dobro jede u Španjolskoj, a kult dobre šunke ostao je sve do današnjih dana. Nije ni čudno što je redatelj Bigas Luna snimio i ljubavnu komediju 'Šunka, šunka', koja je proslavila Penelope Cruz i Javiara Bardema. Stoga je uzgoj svinja za proizvodnju vrhunskih pršuta u mnogim ruralnim područjima zemlje ukorijenjena tradicija.  

Ovaj je članak dio naše pretplatničke ponude. Cjelokupni sadržaj dostupan je isključivo pretplatnicima. S pretplatom dobivate neograničen pristup svim našim arhiviranim člancima, ekskluzivnim intervjuima i stručnim analizama.
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.