Na jugu Španjolske uzgajaju se autohtone svinje - pjegavi Jabugo, koje se hrane samo žirom i hranom iz šumskih pašnjaka
Šunka ili jamon (hamon), odnosno pršut, na Iberijskom se poluotoku suši i konzumira već barem 2000. godina. Rimski pjesnik Marko Valerije Marcijal još je u 1. stoljeću opisao kako se dobro jede u Španjolskoj, a kult dobre šunke ostao je sve do današnjih dana. Nije ni čudno što je redatelj Bigas Luna snimio i ljubavnu komediju 'Šunka, šunka', koja je proslavila Penelope Cruz i Javiara Bardema. Stoga je uzgoj svinja za proizvodnju vrhunskih pršuta u mnogim ruralnim područjima zemlje ukorijenjena tradicija.
Ovaj je članak dio naše pretplatničke ponude.
Cjelokupni sadržaj dostupan je isključivo pretplatnicima.
S pretplatom dobivate neograničen pristup svim našim arhiviranim člancima,
ekskluzivnim intervjuima i stručnim analizama.