Life
1233 prikaza

Najružnija zgrada: Ogavni horor, poziv na samoubojstvo...

Lincoln Plaza
Facebook/Galliard Homes
Svatko može biti kritičar i kritičan prema bilo čemu, ali potrebna je određena doza hrabrosti za javnu kritiku superbogatih kompanija

Otvoreni poziv na samoubojstvo. Tim riječima opisana je najružnija zgrada u Velikoj Britaniji. Lincoln Plaza stambena je zgrada u luksuznoj londonskoj četvrti. Ima 31 kat, vlastito kino, teretanu i hotel, a posebna je i po zimskom vrtu koji zauzima čak četiri kata.

Izgrađena je za Galliard Homes, poznatih po prodaji luksuznih građevina, ali to nije spriječilo stručni žiri magazina BD da joj uruči tu neslavnu nagradu, Carbuncle Cup. Carbuncle je specifičan engleski naziv za nakupinu čireva na koži, a u upotrebu je to uveo princ Charles. 1984. godine obratio se Kraljevskom institutu britanskih arhitekata zbog prijedloga nadogradnje Nacionalne galerije. "Monstruozni čirevi na licu voljenog i elegantnog prijatelja", nazvao je princ tadašnji prijedlog britanskih arhitekata.

Lincoln Plaza | Author: Aidan Wakely-Mulroney Aidan Wakely-Mulroney

Building Design svake godine organizira dodjelu takvih nagrada kako bi potaknuli raspravu o novoj britanskoj arhitekturi i utjecaju na izgled grada.

Arhitekt i kritičar Ike Ijeh, jedan od članova žirija napisao je: "Ovaj ogavni horor nikad nisu trebali izgraditi". Međutim, nije stao samo na tome. "Ova zgrada arhitekturalni je prikaz morske bolesti. Valovi mučnine ovjekovječeni su u komadima stakla i aluminija koji izazivaju mučninu, neugodu i ako stvarno nemate sreće, ponovno ćete vidjeti svoj ručak", piše Ijeh.

Sami magazin priznaje da ovo nije prvi put da se londonska novogradnja našla u ciljniku njihovih kritičara. Investitori, Galliard Homes, tvrde da je ljepota subjektivan doživljaj, ali ostaje činjenica da je arhitektura javna umjetnost i neke zgrade stvarno ne odgovaraju okolini.

Iako diljem svijeta postoje kritičari koji će oštro napasti neku novu zgradu koja se ne uklapa baš najbolje u krajobraz, Britanci najoštrije kritiziraju baš najgore zgrade.

Lincoln Plaza | Author: Aidan Wakely-Mulroney Aidan Wakely-Mulroney

Carbuncle Cup prvi je put dodijeljen 2005. godine kao populistička alternativa nagradama za najbolju arhitekturu. Posebni su i po tome što članovi žirija vole koristiti aliteracije i neke druge igre riječima kako bi pokazali svo svoje nezadovoljstvo posljednjim grozotama arhitekturalnog dizajna. Primjerice, prošle godine su dobitnika opisali kao "staklena skulptura svojevoljno stavljena u srce Londona".

Ove godine su ipak malo promijenili pristup. "Kontekstualno inkongruentan, žalosni detalji, gotovo nepojmljivo prosječan, nemušto postavljen nekoherentan oblik i jadan tlocrt su samo neki od problema ove grozne zgrade".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.