Style
5643 prikaza

Najbolji i najskuplji američki pištolj je - Singerica

Američki vojnici pucaju
US Navy
Tek rijetki su preživjeli smrt svojih vlasnika, ali i neizbježni zub vremena

Pištolji kalibra .45, ili 11 milimetara, među najpopularnijima su u Sjedinjenim Američkim Državama, a M1911 vjerojatno je najpoznatiji pištolj tog kalibra. Za potrebe američke vojske i policije proizvodile su ga brojne tvrtke, ali malo je poznato da je najbolju varijantu tog pištolja proizvodio Singer.

U svijetu su poznati kao proizvođači šivaćih mašina, ali kad je američka vojska tražila od Singera da im proizvedu testnu seriju od 500 pištolja ispostavilo se da rade tako kvalitetno oružje da je šteta njihovu stručnost i strojeve trošiti na obične pištolje. Kako piše portal Popular Mechanics, M1911A1 dizajnirao je John Moses Browning, da bi njegovo čudo tehnike postalo standardno oružje američke vojske od Prvog svjetskog rata pa sve do osamdesetih godina prošlog stoljeća. Tijekom oba svjetska rata su razne civilne tvrtke kao što je Remington Rand, inače proizvođači pisaćih mašina, prenamijenile svoje proizvodne trake i izrađivali pištolje.

1939. godine je američko ministarstvo za rat dodijelilo Singer Sewing Company ugovor za izradu 500 primjeraka, da vide mogu li proizvoditi 100 pištolja dnevno što je bio minimum za dobivanje većih ugovora. Pištolje su izradili, ali se ispostavilo da Singer jednostavno ne može držati tempo. Umjesto kritika na račun sporosti proizvodnje, američka vojska Singeru je dala izradu dijelova zrakoplova za koje treba precizna izrada. Radili su dijelove za autopilot, žiroskope, instrumente za određivanje horizonta i računala za kontrolu oružja na bombarderu B-29, znači sve ključne dijelove za ispuštanje bombi točno iznad mete.

Tih 500 primjeraka pištolja otišlo je u ruke posada ratnih zrakoplova, a danas su među najtraženijim primjercima tog specifičnog modela pištolja. Iznimno su rijetki zbog kombinacije faktora, a ne treba ni spominjati da su njihovi vlasnici pogibali tijekom borbi i napada u Drugom svjetskom ratu. Koliko su tražena roba pokazuje i činjenica da je krajem prošle godine na jednoj aukciji jedan primjerak Singerice prodan za 414.000 dolara ili nešto više od dva i pol milijuna kuna što je među najvećim iznosima ikad plaćenima za jedan pištolj.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.