Style
1901 prikaza

Njegov namještaj danas košta i po 30.000 eura

Osvaldo Borsani
1/10
osvaldoborsani.com
Talijanski arhitekt i dizajner namještaja obilježio je cijelu jednu epohu i bio preteča modernizma

Osvaldo Borsani bio je pravi inovator. Rođen 1911. godine, arhitekt, dizajner i vizionar ostavio je trag u ključnom trenutku u povijesti Italije. Od '30-ih godina započeo je raditi s drugim kreativnim lučonošama poput Lucija Fontane, Roberta Crippe, Alige Sassu, Fausta Melottija i Arnalda Pomodora i obilježio je svojim dizajnom razdoblje od čak pola stoljeća.

Osvaldo Borsani kutna sofa iz 1947. | Author: Pinterest Pinterest
Godine 1943. dovršio je vlastitu Villa Borsani u gradu Varedo, u blizini Milana, još uvijek lijepo očuvanoj jer je ostala u vlasništvu njegove obitelji.  

Zajedno s opsežnim arhivima ona nudi rijedak uvid u njegov bogato slojeviti modernizam. Godine 1953., zajedno sa svojim bratom bratom Fulgenzioom, osnovao je vlastitu proizvodnu tvrtku, nazvanu Tecno - projektantski biro za koji je radio cijeli život.  

Stolić Osvaldo Borsani  iz 60-ih | Author: Phillips Phillips

"Konačno sam posjetio Tecno u Varedu, petnaestak kilometara vožnje od središta Milana. Tamo sam upoznao osnivača - Osvalda Borsana s bratom Fulgenziom. Činilo se da je tajna uspješnog obiteljskog poduzetništva predanosti dizajnu i inovativnosti", prisjeća se engleski dizajner i arhitekt Norman Foster za CNN.

Trosjed Osvaldo Borsani | Author: Phillips Phillips

Jedan od najzahtjevnijih aspekata bilo kojeg dizajna poduzeća je kako uravnotežiti suprotstavljene kreativne snage s komercijalnim imperativom. U obitelji Borsani, riješili su taj problem tako da je Osvaldo bio kreativac, a brat Fulgenzio se brinuo o poslovnoj strani.

Njihova djeca, Valeria i Paolo, bili su vrlo aktivni u tvrtki, a Marco Fantoni i Robert Timosci formirali su unutarnji tim. Tako su počeli razvijati takozvani Nomos (od grčkog za 'zakon, običaj') stolove i namještaj za urede. Godine 1987. dizajn je osvojio prestižni Compasso d'Oro ADI nagradu.

Sofa Osvaldo Borsani iz 50-ih | Author: Pinterest Pinterest
Javno predstavljanje zaklade Norman Foster u Madridu u lipnju 2017. bila je prilika da prikaže bogatu arhivu obitelji. I Fantoni se iznenadio kad je i sam pronašao brojne nacrte pa planiraju izložbu koja će prikazati život i vrijeme Osvalda Borsana, priču o Tecnu i njegovim značajnim projektima.

Krevet iz 1964. Osvaldo Borsani | Author: Phillips Phillips
"Za mene je to bila prilika da istražim život i vrijeme talentiranog pojedinca i izvanredne tvrtke koju je stvorio", kaže Norman Foster. 

"Sjećam se Osvalda Borsanija kao lika u bili prisutni na mnogim ključnim posjetima, kao lik u pozadini, elegantno odjeveni u kravate, bijelu košulju, hlače i jaknu. Bio je odgovoran za okruženje u kojem je bilo moguće učiniti ono što smo radili. Stvorio je i njegovao stav uma koji je poticao obrtništvo i pozornost na detalje i kvalitetu.

Stol Osvaldo Borsani | Author: Pinterest Pinterest

To je ostavilo dubok pečat u budućim desetljećima. Postoji nekoliko paralelnih tema koja prolaze kroz ovu izložbu, no za mene je jedan od najznačajnijih profinjenost ljudskog dodira koji stoji iza stvaranja nečeg dobrog", rekao je Foster.

Danas se namještaj s njegovim potpisom prodaje po cijenama od nekoliko tisuća do nekoliko desetaka tisuća eura.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.