Style
5752 prikaza

Najcrnja zgrada na svijetu guta svu svjetlost

Najcrnija zgrada
Screenshot/Youtube
Materijal je proizveden za arhitektonske svrhe nakon što se neko vrijeme koristio samo i isključivo za obranu i materijal za svemirske postaje

Paviljon otvoren nekoliko dana prije početka Olimpijskih igara u Južnoj Koreji prekriven je materijalom imena Vantablack Vbx2. Kao iz nekog futurističkog filma, zgrada izgleda kao portal u neki drugi svemir.

Arhitekt Asif Khan stoji iza dizajna zgrade koju je je dala napraviti automobilska kompanija Hyundai. Super crni materijal apsorbira 99 posto svjetlosti, te se ne čini kao građevina već kao crna rupa. Riječ je o materijalu koji se prouzvodi u britanskom Surreyju.

- To je kao koraljni greben ali na mikroskopskoj razini. Fotoni uđu unutra i onda se odbijaju dok se ne apsorbiraju. Optičke šupljine u materijalu debljine su kao da ljudsku kosu raslojite na 1.000 djelova - kaže tehničar Ben Jensen iz Surrey Nanosystems.

Najcrnija zgrada | Author: Screenshot/Youtube Screenshot/Youtube
Materijal je proizveden za arhitektonske svrhe nakon što se neko vrijeme koristio samo i isključivo za obranu i materijal za svemirske postaje. Godine 2014. lansirana je preteča ovog materijala, a pravo na korištenje je dobio ekskluzivno arhitekt Anish Kapoor. On je prvi uvidio potencijal materijala za skulpture, a kasnije i arhitekturu.

- To je najcrnija crna na svijetu, doslovno možete nestati u njoj - rekao je tada Kapoor čiji je ekskluzivni ugovor razljutio umjetnički svijet. Umjetnik Stuart Semple bio je toliko 'razočaran takvom nekolegijalnošću' da je odlučio napraviti najšljokičastije šljokice i najružičastiju ružičastu za koje pri kupnji morate potpisati da neće 'završiti u rukama Anisha Kapoora'.

- Umjetnike goni i njihov nagon da dijele svoju umjetnost, i da drugi uživaju. Kakve su to gluposti o licenci na materijal ili boju - rekao je tada Semple, a Kapoor mu je odgovorio fotografijom srednjeg prsta kojeg je prvo gurnuo u njegovu najružičastiju ružičastu.

 

Up yours #pink

Objavu dijeli Anish Kapoor (@dirty_corner)

Arhitekta su mnogi napali, a započeo je i cijeli pokret pod imenom #sharetheblack. Druge generacije materijala se zato 'dočepao' Khan, poznat po eksperimentiranju s materijalima i tehnologijama.

- Arhitektura je, iz nekog razloga, uvijek 50 godina iza tehnologije. Sve što je razvijeno za aeronautiku nekako kasnije završi integrirano u arhitekturu. Htio bih da moj nanomaterijal donese malu revoluciju. Taj koncept 'strukturalne boje' otvara nam mnoga vrata - kaže Khan koji je autor i selfi zgrade u Sočiju koja poprima oblik lica posjetitelja.

Khanova nova zgrada sa sitnim svijetljima pozicioniranim tako da se dobiva dojam dubine zaista izgleda kao zvjezdano nebo, pa dok hodate zgradom imate osjećaj da lebdite u svemiru. Dio unutrašnjosti je pak potpuno bijel.

- Vantablack Vbx2 nikada neće ići u maloprodaju. Moraju ga nanositi specijalisti koji su se školovali kod nas, i savladali tehniku koja formira konzistentnu nanostrukturu. Ne dolazi u spreju ili tekućini - kaže Jensen.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.