Style
1768 prikaza

Rade najluđe automobile samo za najbogatije ljude

Chevrolet LINE-X Camaro 1SS Coupe
Screenshoot/Facebook
Kompanija je nastala sredinom devedesetih, a najveću slavu je postigla sudjelovanjem u MTV-jevoj emisiji Pimp My Ride

Kad je riječ o nabrijanim automobilima, jedno ime svima pada na pamet. West Coast Customs (WCC)ponosi se jedinstvenim kreacijama koje privlače pažnju i na izložbi i na cesti. Ponekad se čini da neki detalji nemaju apsolutno nikakvog smisla, ponekad ste uvjereni da bi neki njihov automobil bolje pristajao setu nekog filma, po mogućnosti nekog filma o Batmanu. "Kad mi dođe potencijalni kupac, otvoreno kažemo da ako oni nešto mogu zamisliti, mi to možemo napraviti", rekao je osnivač WCC-a Ryan Friedlinghaus za CNN.

Iako sad iza sebe ima gotov bezbroj nevjerojatnih automobila kao što je jedan rozi BMW i8 posebno preuređen za Jeffree Star, počeci nisu bili tako glamurozni. Sredinom devedesetih počeo je samostalno uređivati automobile, a najveću priliku za slavu dobio je 2004. godine kada je MTV počeo s emitiranje emisija Pimp My Ride.

Reper Xzibit bi tražio vlasnike raspadnutih automobila koje je kasnije WCC preuređivao. Tijekom četiri sezone prikazivanja, bila je to jedna od najgledanijih emisija u večernjem terminu i pojavilo se mnoštvo sličnih serija, a čak i nekoliko MTV-jevih emisija je pokušavalo iskoristiti isti koncept. Tako je nastao Pimp My Ride UK kao britanska verzija, a jedno vrijeme je emitirana i Pimp My Ride International s automobilima iz središnje Europe.

Nakon što je MTV prestao snimati nove epizode, pojavile su se brojne kontroverze. Jedan bivši zaposlenik WCC-a optužio je bivšeg poslodavca za iskorištavanje radnika. Rekao je da su često radili i po 12 sati kako bi stigli napraviti sve izmjene na automobila, a većinu posla bi odradili ilegalni radnici iz srednje i južne Amerike.

Budući da ih kamere nisu pratile, MTV-u nije smetalo, a WCC bi uštedio novac na plaćanju poreza. 2014. godine, nakon istrage američkih vlasti, WCC je platio morao radnicima platiti gotovo 160.000 dolara zaostalih plaća, nešto više o 16.000 dolara kazne zato što su radnici često morali raditi i po cijele noći da bi stigli završiti neki projekt. 

Iako je Pimp My Ride odavno otišao u povijest, WCC se i dalje pojavljuje na malim ekranima i to na raznim kanalima kablovske televizije. Najčešći kupci su im slavne ličnosti, a često rade i sponzorske automobile kao što je to nedavno preuređeni BMW za potrebe Continentala.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.