Style
3021 prikaza

Slavni arhitekt: "Dubai je pokrao moj projekt!"

Dubai Frame
http://www.thedubaiframe.com/
Emirat je sagradio 150 metara visoki okvir od zlata, no čini se da velebna građevina nije njihova

Čak 150 metara visoka građevina u obliku 'okvira za sliku' nova je atrakcija u Dubaiju, gdje spaja moderne kvartove s starom gradskom jezgrom. Oplata okvira koji se nalazi u parku je od zlata, a kadrira pogleda na Burj al Khalifu, najvišu zgradu na svijetu.

Većina je građana i posjetitelja zadovoljna novim dodatkom vizuri grada.

- Mislim da je u pitanju prekrasan dizajn, čak je i veličinom taman, a genijalan je i taj presjek između starog i novog Dubaija. Na donjim je katovima muzej koji podsjeća na put koji je Dubai prešao - od sela u kojem su se svi bavili ribolovom, do globalne destinacije. Možete pogledati i video koji predviđa kako će emirat izgledati 2050.

Dubai frame | Author: http://www.thedubaiframe.com/ http://www.thedubaiframe.com/

U cijeloj priči postoji samo jedan problem, a to je da meksički ahitekt Fernando Donis tvrdi kako mu je ukradena ideja. On je, kaže, zgradu zamislio upravo za Dubai i u projektnom je prijedlogu opisana kao 'visoka, emblematska struktura za Dubai'. Predstavio ju je na međunarodnom natjecanju 2008. godine kojeg je organizirao Dubai i tvrtka ThyssenKrupp Elevator, koje je nadgledala Međunarodna udruženje arhitekata (UIA), udruženje koje je povezano s UNESCO-om. Natjecalo se preko 900 arthitekata, a dozvola za korištenje ideje Dubaiju se ustupala samo ako su obje strane - Dubai i arhitekt - potpisali ugovore.

- Dubai je napravio neke minorne izmjene na projektu, i onda su s njime nastavili. Mislili su da su time zaobišli ugovorne obveze - rekao je Donis za CNN. On je pokrenuo tužbu radi krađe intelektualnog vlasništva i traži kompenzaciju. Njegovi odvjetnici iz New Yorka tužbu su pokrenuli u SAD-u jer 'se u Dubaiju ne može tužiti Dubai'. Tužbu su na kraju povukli radi proceduralnih grešaka i pitanja nadležnosti ali priča, kažu, nije još završena.

- Jako mi je drago da je 'okvir' sagrađen, ali mi je žao da se na taj način gazilo moja prava - kaže Donis.

Dubai frame | Author: http://www.thedubaiframe.com/ http://www.thedubaiframe.com/
Na stranici građevine Dubai Frame može se vidjeti kako je Donis potpisan kao autor dizajna no odbijaju komentirati tvrdnju da je ideja 'pokradena'. Glasnogovornik ThyssenKruppa rekao je da ne može komentirati slučaj između grada i arhitekta, a UNESCO se ogradio od gradnje okvira.

Međunarodno udruženje arhitekata reklo je kako su pod novim vodstvom od 2015. te nemaju mnogo informacija o projektu. 

Rekli su kako je 'natječaj bi transparentan i prema regulama, a ne mogu biti odgovorni za ono što se odigralo kasnije'.

Donis je, s druge strane, odlučan da nastavi borbu. 

Tvrdi da je to pitanje principa, ali i kako želi potpuno priznanje i financijsku kompenzaciju za projekt.

- Ovako nešto se više ne smije ponoviti, ovo je najjobičnija krađa - kaže arhitekt.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Stevo 10:09 17.Siječanj 2018.

    Pročitavši naslov pomislio sam da se radi o krađi sličnog, davno realiziranog, projekta u Zagrebu, sjeverno od Mosta Slobode. No, o tome bi mogao pisati onaj tko se u naša kulturna postignuća razumije više od mene.