Style
1769 prikaza

Trumpov novi avion koštat će 11 milijardi kuna

Donald Trump
REUTERS
Trenutačni Air Force One u upotrebi je još od početka devedesetih godina prošlog stoljeća

Predsjednik Donald Trump i Boeing sklopili su "neformalni" dogovor za kupovinu dva nova Air Force One zrakoplova, nastala iz Boeingovih 747-8 zrakoplova. Novi mlažnjaci, po procijenjenom trošku od 3,9 milijardi dolara ili nešto manje od 24 milijarde kuna , osmišljeni su kako bi zamijenili trenutne Air Force One 747 koji su u službi od administracije Georgea H. W. Busha.

Bijela kuća pohvalila je posao kao uspješno ispunjenje obećanja o kampanji za smanjenje troškova novog Air Force One zrakoplova za više od milijardu dolara. "Predsjednik Trump je postigao neformalni sporazum s Boeingom o ugovoru o fiksnoj cijeni za novi program Air Force One", izjavio je u utorak zamjenik glasnogovornice Hogan Gidley. "Zahvaljujući pregovorima predsjednika, ugovor će uštedjeti poreznim obveznicima više od 1,4 milijarde dolara", prenosi portal Popular Mechanics.

Dok je predsjednik Trump na Twitteru pisao još u prosincu 2016. kako su troškovi Air Force Onea porasli na više od 4 milijarde dolara, Bijela kuća i Boeing sada govore da je procjena zapravo bila iznad 5 milijardi dolara u to vrijeme. Bijela kuća službeno je za Fox News rekla da je predsjednik "dobio loše informacije u 2016."

Jedna moguća mjera rezanja troškova, koju je iznijela Bijela kuća u rujnu 2017., jest ukloniti opremu za punjenje goriva iz Air Force One. Premda predsjednik nikada nije trebao dolijevati gorivo u letu, sposobnost je osmišljena kako bi leteći Ovalni ured mogao danima ili čak tjednima biti u zraku. Kongres je, međutim, izrazio zabrinutost zbog uklanjanja sustava za dolijevanje goriva u zraku iz Air Force Onea.

Predsjednik Trump je priopćio kako želi nove zrakoplov Air Force One spremne za ulazak u službu do 2021. S obzirom na dugačak popis zahtjeva za Air Force One - uključujući mnoštvo sigurnih komunikacijskih sustava, velikih soba za sastanke, elektronike otporne na elektromagnetske pulseve i drugih obrambenih sposobnosti - čini se optimističnim za pretpostavku da će zrakoplovstvo izvršiti izmjenu i testiranje 747 u te tri godine.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 09:37 16.Ožujak 2018.

    zalosno

  • jluci82 00:08 04.Ožujak 2018.

    ljigavije se smješka jedino naša kraljica