Style
1536 prikaza

Više se isplati investirati u Birkin torbu nego u zlato

Hermesove torbe
Instagram
Vrijednost poznate torbe, prozvane po glumici i pjevačici Jane Birkin, porasla je 500 posto u posljednjih 35 godina

Online trgovina Baghunter provela je istraživanje koje je dokazalo da se više isplati investirati u Hermesovu Brikin torbu nego u zlato ili dionice.

Vrijednost ove ikonske luksuzne ženske torbe, prozvane po engleskoj pjevačici i glumici Jane Birkin, porasla je u posljednjih 35 godina za 500 posto, što je brža stopa rasta od onoga koje je zabilježilo zlato na američkom tržištu.

Prema istraživanju, od 1980-ih godina, vrijednost zlata je oslabila, i to po stopi od 1.5 posto godišnje, dok je Birkinova torba skakala za 14.2 posto, čime je osvojila tiitulu "najsigurnijeg ulaganja na tržištu".

"U cjelini, rezultati istraživanja pokazuju koliko je stabilna situacija u industriji najviše mode posljednjih 35 godina, pogotovo ako je usporedimo s tradicionalnijim mogućnostima ulaganja", izjavila je Evelyn Fox, osnivačica Baghuntera, te je dodala da je posebno vidljivo kako skupocjeni modni dodaci poput Hermesove Birkinice nikad nisu izgubili na vrijednosti, čak ni tijekom recesije i ekonomske krize, piše Independent.

"Postoji razlika između luksuza i visokog luksuza", objašnjava dalje Fox ovako: "Luksuzno tržište pati tijekom lošijih ekonomskih razdoblja, dok se ultra luksuzno tržište opire ekonomskim čimbenicima koji mogu utjecati na druge industrije poput stanja na tržištu i padu cijena dionica".

Birkin torbe su među najtraženijima u modnoj industriji, a obožavaju je javne osobe od Victorije Beckham (koja navodno posjeduje najveću kolekciju torbi - koja je bila vrijedna 1.5 milijuna funti 2009. godine), do Kim Kardashian i Pharrella Williamsa.

Birkin torbe su zbog cijene postale simbol bogatstva, a koštaju od 7.500 do 100.000 funti. No čak ako je i možete priuštiti, pripremite se na čekanje, jer ako se sad prijavite na listu čekanja, na red ćete doći za šest godina.

Prije ćete je se domoći jedino na aukciji, na kojoj torbu možete platiti i do 160.000 funti ili u second hand trgovinama poput Vestiaire Collective. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.