Tehno
186 prikaza

3D tehnologija spašava razorenu antičku Palmiru

Palmira
Reuters/Pixsell
ISIS je drevni grad vrlo teško oštetio, neke od vrijednih spomenika je razorio, ali se stručnjaci spremaju obnoviti je pomoću modernih tehnologija

Palmira, antički grad smješten u današnjoj Siriji, bio je jedan od najvažnijih kulturnih sjedišta starog svijeta. Njegovo izvanredno očuvanje svjedoči prožimanju kultura i toleranciji, nešto čemu ISIS želi stati na kraj. 

Kada je prošle godine Islamska država zauzela ovaj grad, oči javnosti svjedočile su barbarstvu i uništavanju ovog grada koji je postao simbol patnje sirijskog naroda. Krajem prošlog mjeseca Assadova vojska je uz potporu ruskog zrakoplovstva i specijalnih snaga pokrenula ofenzivu za preuzimanje Palmire. Uspjeli su je vratiti, a ova pobjeda označila je jedan od najvažnijih koraka u borbi protiv ISIS-a. 

Palmira | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

No, antički grad koji je svrstan u svjetsku baštinu pod zaštitom UNESCO-a danas je gotovo sravnjen sa zemljom. Mnogi hramovi i grobnice dignuti su u zrak, ostale su samo poneke građevine. 

No, Sirijci su pokazali koliko im je ovaj grad važan. Još prije nego ga je ISIS zauzeo, mnogi su riskirali živote kako bi spasili umjetnička djela i prevezli ih na sigurno. U jordanskom kampu, gdje su mnogi Sirijci potražili sklonište, izbjeglice su izrađivale modele grada i ostalih kulturnih znamenitosti. 

Međunarodna zajednica također igra svoju ulogu. Skupine poput UNOSAT-a koriste satelitske snimke kako bi pratile štetu. Na tlu, skupine poput NewPalmyra i Palmyra 3D Model, koriste najnoviju tehnologiju kako bi složili 3D model Palmire prema fotografijama. 

Drugi su otišli još i dalje. Oxfordski Institut za digitalnu arheologiju distribuira kamere volonterima diljem Bliskog istoka kako bi prikupili 3D fotografije gradova. Žele ponovo sagradi razorena mjesta, poput Palmire, koristeći 3D tehnologiju

No, mnogi tvrde da rekonstrukcija ne može prikazati autentičnost izvornih struktura. Također, naglašavaju kako se trenutačno treba fokusirati na zaustavljanje sukoba koji je uzrokovao smrt stotina tisuća ljudi. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.