Tehno
624 prikaza

Debakl MySpacea: Kako im je nestalo 50 milijuna pjesama

Muškarac sluša glazbu
Getty images
Nekad najpopularnija društvena mreža ostala je bez podataka svojih korisnika koji su skupljani 12 godina

MySpace se ispričao korisnicima jer je bespovratno izgubio 12 godina glazbe. Zbog pogreške prilikom migracije servera tako je izgubljeno oko 50 milijuna pjesama, te sav sadržaju koji je uploadan na sajt u razdoblju od 2003. do 2015. godine. 

Nekada davno bila je to najpopularnija društvena mreža, no nakon pojave novih, pomalo je pala u zaborav. A čini se na takav način i milijunski sadržaj koji je na njoj objavljivan. Izgubljen je audio i video sadržaj te fotografije, pa tako na sajtu nije dostupan sadržaj stariji od tri godine, piše CNN.  

"Ispričavamo se zbog neugodnosti, no zbog migracije servera bilo kakve fotografije, video materijali i audio sadržaj koji su uploadani ranije od 2015. godine više nisu dostupni na MySpaceu", napisali su u isprici.

Čini se kako se to dogodilo prije godinu dana, kada su se počeli javljati korisnici koji nisu mogli doći do svog sadržaja. Potvrđeno je kako su podaci zauvijek izgubljeni, i naglašeno je kako je potreban backup koji bi mogao trajno zaštiti kolekciju za buduće generacije.

Facebook Veliki brat Tehno Sve ove stvari 'vlasnici interneta' znaju o vama

Prije pojave Facebooka bila je to najpopularnija društvena mreža na svijetu, posebno značajna jer je potaknula i pomogla u razvoju karijera niza glazbenika, među kojima i Kate Nash, Arctic Monkeys i Calvina Harrisa, koji su otkriveni upravo zahvaljujući MySpaceu. 

Posljednjih godina njezin značaj počeo je slabjeti, a unatoč nizu redizajna nije se mogla nositi sa ostalim vodećim društvenim mrežama poput Facebooka i YouTubea. 2006. godine zapošljavala je 1600 ljudi, danas je taj broj spao na njih samo 150.

Andy Baio, tehnološki stručnjak i bivši voditelj u Kickstarteru, upozorio je kako je možda zauvijek izgubljena glazba 14 milijuna umjetnika. Za sada još nije potvrđen točan broj izgubljenih materijala. Mnogi se pitaju kako je kompanija mogla napraviti takav  propust. 

Baio špekulira i sa mogućnošću da je taj gubitak bio namjeran, kako bi se zapravo izbjegla migracija i hostanje blizu 50 milijuna starih MP3 audio datoteka na novim serverima, piše The Guardian.

Tim Berners-Lee POVRATAK OSVETNIKA Life Izmislio je internet, a sad mu je zbog toga žao

U početku su tvrdili kako je taj gubitak materijala samo privremen.

"Rekli su mi kako će se taj problem popraviti", rekao je jedan zaposlenik korisničke službe jednom korisniku. No još sredinom prošle godine svima je postalo jasno kako se taj problem neće moći riješiti.

Steven Battelle iz britanskog rock banda LostAlone tužan je zbog gubitka podataka na ovoj platformi koja je odigrala ključnu ulogu na počecima rada njegove grupe. 

"Jako me to rastužuje jer je upravo veliki dio pozornosti na samom početku mog benda dolazio upravo sa zajednice na MySpaceu. I dalje mislim da je to najbolja platforma za umjetnike i bandove", napisao je na svom Twitter profilu. 

2005. godine MySpace je kupila grupacija Ruperta Murdocha za 580 milijuna dolara, a 2011. godine, prodan je kompaniji Specific Media za samo 35 milijuna dolara.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • SickBoy 23:25 27.Lipanj 2019.

    Baš je super da će sve biti digitalizirano u budućnosti... Što može poći po zlu?