Tehno
15595 prikaza

Imate stare VHS kazete? Ni slučajno ih ne bacajte

Video kazete
Robert Anić (PIXSELL)
Svi smo vidjeli kakav su povratak na tržište imale ploče, sve više se isto događa s kazetama, a sljedeći bi mogli biti VHS-i

Što ih je manje, bit će dragocjenije. Dokazalo se to s pločama, sve više se pokazuje istinitim i u slučaju audio kazeta, a nakon toga bi ista sudbina mogla zadesiti i video kazete. Zato, ako negdje na tavanu ili u podrumu čuvate kutiju punu VHS kazeta, nemojte je još baciti.

Video kazete | Author: Thinkstock Thinkstock
"Vrijeme je da naučimo lekciju koja se dogodila s pločama. Mnoge nekoć nevoljene i odbačene longplejke danas vrijede cijelo malo bogatstvo", izjavio je David Jinks, zaposlenik međunarodne dostavljačke tvrtke ParcelHero i dodao: "Danas se video kazete smatraju prolaznim zapisima kao što je nekoć bio slučaj s pločama, te ih se brzo rješavamo."

Kolekcionari video snimaka tvrde da su filmovi koji su rađeni za VHS format, koji je mnogim domovima vladao više od 20 godina, na neki čudan način 'očišćeni' za visoku rezoluciju kakvu pružaju DVD-i. Oni pak preferiraju zrnatu kvalitetu VHS formata, na isti način na koji sakupljači ploča pričaju o toplini glazbe koja nije postignuta niti jednim drugim nosačem zvuka.

"Riječ je o filmovima koji kao da su previše očišćeni za DVD i Blu-ray, a nikad nisu trebali izgledati tako dobro. Možete vidjeti greške u filmu i lošu šminku i sve. Gledanje tih filmova na VHS playeru više podsjeća na odlazak u stara kina, i kao da su redatelji željeli da oni baš tako izgledaju", komentira kolekcionar VHS-a, Dan Kinem.

Ako imate još koju kutiju punu kazeta, nemojte se prerano početi nadati da ćete otplatiti jednu ratu kredita. Zasad su cijene još niske, a najbolje možete zaraditi ako na Ebayju prodajete filmove koji nisu objavljeni na DVD-u, kao što je slučaj i s rijetkim pločama, piše The Independent. No ako još malo pričekate, moguće je da će vam se strepljenje višestruko (financijski) isplatiti.

"Upravo zato što ih se ljudi tako brzo rješavaju, one će u budućnosti postati kolekcionarski dragulji", tvrdi Jinks.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.