Tehno
856 prikaza

Kamera kojom snimaju svijet kako ga vide morski psi

Morski psi

Biolozi koji proučavaju more izradili su kameru koja snima podmorje onako kako ga vide morski psi. Pritom su napokon razumjeli kako se morski psi mogu vidjeti na velikim dubinama, odnosno, otkrili su da dvije vrste morskih pasa, točnije morske mačke, koriste bioluminiscenciju kako bi se prepoznavale u na dubinama do kojih sunčevo svjetlo ili jedva doseže ili ne doseže uopće.

Istraživači iz kalifornijskog Muzeja povijesti prirode sada znaju da morske mačke jedna drugu vide kako isijavaju svijetlozeleno svjetlo, umjesto da, kao što ih vide ljudi, praktično ne mogu raspoznati jedan drugog jer se čine da su teško razaznatljivih sivih tonova. Bioluminiscencija im očito služi kako bi si mogli naći partnera.

Riječ je o vrstama morskih pasa koji u pravilu ne rastu preko jednog metra i obitavaju na dubinama od 500 metara. Posebno ih je teško uočiti i zato što su aktivni pretežno noću i što su skloni zavlačenju u podmorske špilje. Istraživači su sada na sto muka da utvrde da li njihovu bioluminiscenciju vide i veći morski psi, kojima bi morske mačke bile prirodan plijen, kao i manje ribe kojima se morske mačke hrane.

Do prije koju godinu nije se ni znalo da su i ribe razvile bioluminiscenciju. Znanstvenici još uvijek ne znaju kako točno ona kod njih funkcionira, ali pretpostavljaju da je prisutna kod nekih 200 vrsta riba koštunjača, morskih pasa i morskih kornjača.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.