Tehno
1585 prikaza

Musk poludio: Zbog 'novinara kretena' pokreće agenciju

Elon Musk
JOE SKIPPER/REUTERS/PIXSELL
Na jednoj je konferenciji grubo prekinuo analitičara koji je pitao o planovima kompanije da sakupi još novaca od investitora

Elon Musk se u posljednje vrijeme svađa sa svijetom. Osim što se preko Twittera obračunava s Markom Zuckerbergom, te briše svoje i kompanijine profile s Facebooka, preko Twittera također izražava svoje neslaganje s današnjom medijskom scenom.

CEO Tesle i SpaceX-a, kaže CNN, želi napraviti platformu na kojoj bi ocjenjivao kredibilitet medija, urednika medija te novinara. 

"Napraviti ću stranicu gdje publika može ocijeniti svakog članka i pogledati ocjene tog medija, novinara i urednika", tvitao je Musk u vrlo populističkoj maniri Donalda Trumpa, nedostajalo je samo spominjane "lažnih vijesti".

Ime servisa, nadodaje Musk, bilo bi "Pravda", kao ime glavne propagandne tiskovine povezane sa sovjetskim komunistima, pa je možda u pitanju Muskov živopisni smisao za humor.

Mediji su u posljednje vrijeme propitkivali postupke tehnološkog vizionara, pa mnogi ovaj potez vide kao čistu želju za osvetom.

Elon Musk Na putu prema dolje Ekonomix Pad Tesle: Musk do kraja godine neće imati ni za račune

"To uopće nije suluda ideja, pod uvjetom da stranicu vodi neovisna novinarska udruga. Zašto bi Elon Musk bio dovoljno objektivan ili kvalificiran da tako nešto radi, nije ideja da to bude platforma za osobne osvete", kaže Siva Vaidhyanathan, profesor medijske kulture sa sveučilišta u Virginiji.

Kada su mu neki pratitelji na Twitteru rekli da je "njegovo nepovjerenje zabrinjavajuće", Musk je odgovorio kako su "mediji zaslužili to nepovjerenje".

Svoj bijes na medije posebno je počeo istresati u proteklih mjesec dana nakon što je ekstenzivno pisano o tome kako zaposlenici Tesle imaju mnogo veći postotak ozljeda na radu, i kada mu je predan izvještaj da je u posljednje vrijeme više negativnih nego pozitivnih naslova.

"Posljednje što ikome treba je još jedan bogati frajer koji na neposredan način pokušava utišati nekog novinara koji nema isto viđenje stvari kao i on. Implikacije Muskovih postupaka jest da niti jedan medij nije vrijedan povjerenja, to je sramota, i opasno je", kaže Timothy Karr, strateg grupe Free Press.

Elon Musk Upozorenje investitora Ekonomix "Tesla će propasti, nikad nisam vidio lošiju kompaniju"

New York Times je pak sastavio pregled Muskovih divljanja po Twitteru kojih je sve više. Mediji su ga u jednom trenutku prozvali radi čestih mijenjanja planova i poslovnih ideja, od lansiranja automobila u svemir, preko kolonizacije Marsa do otvaranja tvornice slatkiša, pa sve do glasina da je Tesla u ozbiljnim dugovima te da ne znaju kako da riješe neke tehničke probleme.

Musk je tu krenuo s tvitovima o kredibilitetu medija te kako su "takva pisanja i dovela do dolaska Trumpa", piše New York Times. Sugerirao je da "negativni tekstovi od medija dolaze zato jer se Tesla ne oglašava, dok se drugi oglašavaju pa se na njima zarađuje".

Za prvi april cinično se šalio na račun navodnog bankrota (tj. financijskih problema) kompanije, a onda je medije optužio da su "krivo i maliciozno pobrojali sve ozljede na radu".

Musku, kaže NY Times, više nije bilo do šale. Na jednoj je konferenciji grubo prekinuo analitičara koji je pitao o planovima kompanije da sakupi još novaca od investitora. Rekao mu je "ne odgovaram na kretenska pitanja, dalje".

Razljutilo ga je i što je pisano o automobilskoj nesreći u kojoj je sudjelovao Teslin automobil. Pisao je i protiv američkog sindikata United Automobile Workers, kojeg je optužio da je razorio nekada veliku automobilsku industriju.

Elon Musk Istina ili ne? Ekonomix Šala Muska na Twitteru: 'Bankrotirao sam!'

Posvađao se i s novinarima iz centra za istraživačko novinarstvo za koje je napisao da su "bogati klinci sa Berkeleya koji su svoj posao i diplomu shvatili mrvicu preozbiljno". To su isti novinari koji su pisali o nizu nesreća na radnom mjestu, te stalnom padu cijene dionica Tesle.

Na Twitteru su se, nakon nekog vremena javili i urednici i novinari, pa je jedan urednik napisao kako bi "milijarder tehno-poduzetnik ocjenjuje kredibilitet novinara koji o njemu pišu trebala biti doslovna definicija sukoba interesa".

"Ovdje jedan besramni novinar. Možete li nam potvrditi da niste plutokrat koji razara sindikate i čije je carstvo sagrađeno na dugu sufinanciranom od strane države - i sada kada ne možete ispuniti kvote proizvodnje - imate slom na Twitteru? Hvala."

Musk, kažu i CNN i New York Times, još uvijek nije odgovorio niti na jedan njihov formalni upit.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ikumarsandeep037 20:26 19.Srpanj 2018.

    Nice post! keep up the best work <a href="http://howmeditation.com/">How Meditation</a>