Tehno
465 prikaza

Novi mobilni virus sije strah: Kako ga se možete riješiti?

Virus
Thinkstock
Ovaj virus pojavio se u veljači, a zaraženo je već više od 10 milijuna uređaja diljem svijeta

Najnoviji malware koji sije paniku na Android uređajima već je zarazio više od 10 milijuna uređaja diljem svijeta. Zove se HummingBad i pojavio se u veljači. No, ovaj opasni kod i nije klasični malware, a sigurnosna tvrtka CheckPoint kaže da je to proizvod 'visokoorganiziranih kineskih cyberkriminalaca'.

Navode da na njemu radi 25 developera, a svaka od četiri grupe je odgovorna za njegove individualne dijelove. Možete se zaraziti tako što ćete posjetiti zaraženu stranicu, a njegov kod potom se pokušava i pokušava instalirati u uređaj.

Kad se 'ugnijezdi' u telefonu, on može prikupljati vaše podatke i ponašati se kao da ste kliknuli na oglase iako niste. 

CheckPoint navodi da zahvaljujući njemu, kineska skupina YIngmob zarađuje 300.000 dolara svakog mjeseca.

No, srećom postoje koraci i da ga se ukloni, ali i koraci da se zaštitite od slične opasnosti.

Kako otkriti imate li HummingBad?

Živimo u vremenu u kojem su virusi prisutni i na mobilnim uređajima, a tvrtke koje se bave antivirusnim softverom rade i na svojim odgovorima. Te aplikacije rade kao i na računalima, a u jednu ruku imaju i prednost jer znaju po onome što aplikacija treba raditi da to nije ništa dobro. AVG, Avast, Lookoout, samo su neki od softvera koji će moći detektirati i ovu prijetnju.

Kako ga 'ubiti'?

Više od 10 milijuna zaraženih uređaja može se riješiti HummingBada, no mnogima se neće svidjeti metoda - tvorničkog reseta uređaja. Oni koji su pak vrhunski majstori mogu ga uz puno muke ukloniti s uređaja, navode iz CheckPointa. Zato, napravite backup podataka i kontakata, ako već niste i zapišite koje su vam aplikacije trenutno najvažnije i krenite od nule.

Kako se zaštititi?

Ovo je savjet koji se ponavlja iznimno često, ali mora se i još jednom - ne skidajte aplikacije iz izvora kojima ne vjerujete potpuno. Odnosno, vjerujte samo službenim trgovinama s aplikacijama, a to je Google Play. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.