Tehno
1075 prikaza

Pametne telefone napao je novi opasan virus

Mobitel
Thinkstock
Načelno pravilo pri zaštiti od malwarea na Androidu je 'ne posjećuj sumnjive stranice' i iskreno - ono funkcionira i dan danas.

Problem je, doduše, ona jedna greška koja se može desiti svakome i zbog koje završite na lažnoj web stranici mobilnog operatera ili omiljene web usluge - i nakon toga stvari krenu nizbrdo.

Jedan takav program je malware Skygofree koji, prema sigurnosnoj kompaniji Kaspersky Lab, evoluira još od 2014. te danas koristi metode špijuniranja koje mnogi nisu znali da postoje. Ovaj znatiželjni malware naseljuje se na korisnikov telefon putem lažne web stranice i nakon toga uređaj koristi kao centar za špijuniranje.

Skygofree može uključiti mikrofon i snimati zvukove na točno definiranim lokacijama, on prati promet na wi-fi mreži te naravno - može paliti kameru kad god mu to odgovara. Nezgodno.

Kao i kod svih malwarea do danas, izbjegavanje infekcije relativno je jednostavno - dvaput provjerite web adresu u linkovima i pripazite da su stranice koje posjećujete službene.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.