Tehno
54636 prikaza

Plotun od četiri metka raznese čovjeka

Puška s četiri cijevi "L5 Caseless Ammo Rifle"
Forward Defense Munitions/ screenshot
Američka vojska sada ispituje laganu pušku s optičkim ciljnikom na struju, na nju je utrošio pola milijuna dolara

Američka vojska naručila je od male tvrtke Forward Defense Munition iz Colorado Springsa njihovu najnoviju pušku "L5 Caseless Ammo Rifle".

Specijalizirani mediji opisuju ju je kao čudo koje je Martin Grier konstruirao u vlastitoj garaži, a razlog zašto je njena pojava privukla ovakvu pažnju je to što odjednom može ispaljivati četiri metka, s uništavajućim posljedicama po ljudsko biće u koje se puca, što teži niti 3 kilograma, što ima elektromagnetski sklop za ispaljivanje i niz drugih stvari.

Ljudmila Pavličenko SA SNAJPEROM Life Najbolja snajperistica - bila je preciznija i od muškaraca

Colorado Springs Gazette navodi da Grier baš nije sretan kad za njegovu pušku kažu da ima četiri cijevi. Cijev je zapravo jedna, čelična i četvrtasta, kroz koju su prosvrdlane četiri duge rupe od kojih svaka ima funkciju zasebne cijevi. Ušteda na masi puške, koja u ovoj fazi još uvijek pomalo izgleda poput kakve igračke, posljedica je pokretačkog elektromagnetskog mehanizma, umjesto sklopa od metalnih dijelova.

U tom dijelu princip je vrlo jednostavan. Okidač je zapravo električna sklopka koja šalje impuls elektromagnetima povezanima s udarnom iglom za metak u svakoj cijevi. Električno punjenje puške dovoljno je za 15.000 okidanja. Električni sustav za okidanje nije čak niti tolika novost, on je prisutan kod Gatlingovog 20-milimetarskog rotirajućeg topa M61 Vulcan i kod M134 Gatling.

Kod Grierove puške električni sustav je takav da bi bio kadar pokretati do čak 250 hitaca u sekundi.

No, ovo je ipak puška i u cilju mu je bilo postići nešto drugo, htio je postići to da višecijevna puška bude jednostavno i relativno lagano oružje za vojnika. Umjesto klasičnog spremnika koji se montira odozdo, kod njegove puške otvor za punjenje nalazi se sa strane, horizontalno, i nije riječ o metalnoj kutiji, nego o metalnim blokovima s izbušenim rupama u kojima se nalaze meci.

Ilustracija snajperista REKORDI Life Najprecizniji na svijetu: 5 najboljih snajperista u povijesti

Blokovi se montiraju jedan iza drugoga i kako se ispali jedan plotun, automatski se sve skupa što je vojnik montirao za punjenje, pomiče za jedan stupanj u stranu i na red dolazi sljedeći plotun.

Ono što se može vidjeti što je izloženo na internetskoj stranici tvrtke, te na snimkama demonstracije oružja, na svom gornjem dijelu ima montiran optički ciljnik, koristi municiju kalibra 6 milimetara, a što se tiče brzine metaka, navodi se da svaki od četiri simultano ispaljena postiže brzinu od oko 4000 kilometara na sat, odnosno oko 1100 metara u sekundi.

1/7

Vojnik može birati želi li ispaljivati jedan po jedan metak ili sva četiri odjednom. U prototip je Grier uložio čak pola milijuna dolara, uvjeren da je riječ o revolucionarnom oružju.

S jedne strane to je i točno. Njegovi blokovi s mecima u trenutku kad dolaze u poziciju iz koje se meci mogu ispaljivati kroz cijev, zapravo postaju dijelom četverostruke cijevi. Ako bi mu američka vojska prihvatila prototip puške za usavršavanje i konačno za proizvodnju, Grier bi u povijest ušao kao čovjek koji se jako obogatio na opakom izumu za ubijanje ljudi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.